Με ιδιαίτερη λύπη αποχαιρετήσαμε το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 τη Λουκία Δρούλια, μια σπουδαία γυναίκα με επιστημονική διαδρομή διεθνούς κύρους.

Η Λουκία Δρούλια ήταν ιστορικός, ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα 3ου κύκλου από το Πανεπιστημίου Σορβόννης (Paris IV, 1974). Συνεργάστηκε με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο οποίο διατέλεσε Διευθύντρια Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών (1981-1996) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (1986-1996).

Το ερευνητικό της έργο καθώς και οι δημοσιεύσεις βιβλίων, άρθρων και μελετών σε συλλογικούς τόμους είναι η παρακαταθήκη της στους νέους επιστήμονες, στους επερχόμενους ερευνητές αλλά και σε όλους εμάς.

Πολύτιμο κομμάτι αυτής της παρακαταθήκης είναι η βιβλιοθήκη της Λουκίας Δρούλια, που αριθμεί περί τα 13.000 τεκμήρια και παραδόθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη τον Σεπτέμβριο του 2018. Κύριος προσανατολισμός της είναι η νεοελληνική ιστορία και λογοτεχνία, με έμφαση στον Ελληνικό Διαφωτισμό, την Επανάσταση και τον φιλελληνισμό, την περιηγητική λογοτεχνία και την ιστορία του ελληνικού βιβλίου και Τύπου.