Ημερομηνία
18-12-2013
Συνοπτική Περιγραφή
20 XΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ"

Καλησπέρα σας,

Το έργο αυτό έχει μια ιστορία. Η ιστορία αυτή έχει στοιχεία που είναι εγκατεσπαρμένα στην πορεία των 20 χρόνων του.
Δεν ξέρω αν οι τρόποι που ακολούθησα, πάντα με τους συνεργάτες μου, και τα μέσα που διέθεσα συνέβαλαν ανάλογα στην εκπλήρωση του σκοπού μου. Για να δικαιολογήσω και να κάνω «χειροπιαστή» την κατεύθυνση που πήρα είναι ανάγκη να αναλύσω το περιεχόμενό της, παρουσιάζοντας ένα προς ένα τα στοιχεία. Και σ’ αυτό δεν είμαι καλή και δεν μου αρέσει να μιλάω πολύ.
Αυτό που μπορώ να πω είναι πως πορεύομαι αληθινά σ’ αυτόν τον εξελικτικό δρόμο που αγαπημένα μου πρόσωπα μου εμπιστεύτηκαν.
Εδώ αρχίζω.
Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη!
Θα σας διηγηθώ την ιστορία των τελευταίων 20 χρόνων της ενήλικης ζωής μου.
Όταν για πρώτη φορά μου ζήτησε ο πεθερός μου Κωνσταντίνος Λασκαρίδης να αναλάβω τη βιβλιοθήκη στο Νέο Φάληρο, διάφορα ανάμεικτα συναισθήματα με κυρίεψαν: χαρά, φόβος, ευθύνη. Εκείνος πίστευε σε μένα, ήξερε ότι θα τιμήσω το όνομα της Καίτης Λασκαρίδου και της βιβλιοθήκης της.
Ομολογώ πως εκτός από την επαγγελματική μου εμπειρία, καθώς μέρος των σπουδών μου ήταν η κειμενογράφηση, αλλά και την προσωπική αμέριστη αγάπη μου για τη λογοτεχνία και την ποίηση ως αναγνώστρια, άλλες γνώσεις για το πώς στήνεται μια βιβλιοθήκη και πώς αφομοιώνεται από μια κοινωνία, του Ν. Φαλήρου εν προκειμένω, δεν είχα. Είχα όμως πολλές ιδέες, πάθος και κέφι. Ενημερώθηκα, διάβασα πολύ, πήρα πολλές συμβουλές από τον ίδιο και από αγαπημένα και άξια πρόσωπα που είχα πλάι μου και καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να στήσουμε έναν ζωντανό πυρήνα πνεύματος στην καρδιά του Νέου Φαλήρου!
Δεν πέρασε πολύς καιρός και το πόδι μας πάτησε στην οδό Πραξιτέλους στον Πειραιά.
Αρχίσαμε δουλειά με αγάπη για το αντικείμενο, ψυχή και κότσια. Όλα τούτα, εμείς όλοι μα όλοι, που δουλεύουμε εδώ, τα έχουμε περίσσια και αυτό είναι το μυστικό μας. Πρέπει να πω, πως η επιλογή των άξιων συνεργατών οι οποίοι ενσωματώθηκαν στη μεγάλη μας οικογένεια έφερε καρπούς!
Αυτοί οι καρποί είναι η προίκα των παιδιών, όχι μόνον των δικών μου, αλλά και αυτών που την επισκέπτονται καθημερινά, αυτών των παιδιών που εργάζονται σε αυτήν, αυτών των παιδιών που συναντιούνται με συνομηλίκους τους είτε για να δουλέψουν με φωτισμένους δασκάλους, είτε για να παίξουν επιτραπέζια.
Εν ολίγοις και εν πολλοίς αυτοί είμαστε. Εσείς θα κρίνετε, εσείς θα μας υποδείξετε ελλείψεις, λάθη, καινούργιες ιδέες, άλλωστε η επιτυχία για να είναι χρειάζεται μία γροθιά.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τους σφίγγω το χέρι και όλοι μαζί το δικό σας!

Μαριλένα Λασκαρίδου, Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδη»