Ονομάζομαι Αγάπιος, είμαι 24 ετών και είμαι ψυχολόγος. Αγαπώ τα ταξίδια, τη μουσική και τη θάλασσα. Το χόμπι μου είναι η κολύμβηση, από την οποία εισπράττω απέραντη ελευθερία και αναζωογόνηση. Είναι το καταφύγιο μου, ένα μέρος που μπορώ να κινούμαι ελεύθερα, να ξεφεύγω από τη βουή και τα βλέμματα του κόσμου και να αναστοχάζομαι. Υπάρχει όμως και μια άλλη δραστηριότητα που με ευχαριστεί  και αυτή είναι το περπάτημα και η εξερεύνηση νέων προορισμών ακούγοντας μουσική. Μπορεί να μην είμαι τόσο καλός σε αυτό, μπορεί κάποιες φορές να πέφτω ή να περπατάω κάπως ασυνήθιστα με αποτέλεσμα να ξεφεύγω από τον ρυθμό της μουσικής, στο τέλος όμως το μόνο που μετράει είναι ότι λαμβάνω θετικά συναισθήματα από αυτό που κάνω. Άλλωστε, δεν είμαστε όλοι σε όλα εξαιρετικοί και ούτε χρειάζεται να γίνουμε και κάπου εκεί είναι που κρύβεται το όμορφο στοιχείο της ζωής.

Στην αρχή, ανέφερα ότι αγαπάω τα ταξίδια. Ένα από τα ταξίδια που θα ήθελα να  παρουσιάσω μέσα από αυτό το άρθρο είναι αυτό που αγάπησα πιο πολύ από κάθε άλλο και που το έκανα δικό μου από την πρώτη στιγμή, είναι το ταξίδι στη χώρα της αναπηρίας. Για εμένα αυτό το ταξίδι ξεκίνησε από τα αρχικά στάδια της ζωής μου, όπου διαγνώστηκα με μία σπάνια πάθηση (Σπαστική παραπληγία τύπου 5, SPG-5) η οποία εκφυλίζει τους κινητικούς νευρώνες. Τα συμπτώματα της πάθησης περιορίζονται στα κάτω άκρα και περιλαμβάνουν την αστάθεια, τη σπαστικότητα και μια γενικότερη δυσκολία στη βάδιση. Μέσα από αυτό το ταξίδι, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχω καταφέρει να μετατρέψω ένα χαρακτηριστικό που οι υπόλοιποι μπορεί να θεωρούν αδυναμία, σε κινητήριο δύναμη που μου δίνει ώθηση να συνεχίσω να θέτω νέους στόχους και να τους πετυχαίνω. Έχω μάθει να βλέπω τον κόσμο με ενσυναίσθηση, να αναγνωρίζω και να σέβομαι το δικαίωμα που έχουμε ως άνθρωποι στη διαφορετικότητα και στην ίση αντιμετώπιση και να ζω την κάθε μου στιγμή στο έπακρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι η εμπειρία μου με την αναπηρία μού δίδαξε ότι, όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, δεν σημαίνει ότι είναι και δυσάρεστες, σου δίνεται η δυνατότητα να αποκομίσεις πολλές ευχάριστες εμπειρίες, εμπειρίες συγκίνησης, ενσυναίσθησης, αυτοβελτίωσης, αγάπης, αλληλεγγύης. Εξάλλου, το αντίθετο του δύσκολου είναι το εύκολο και όχι το ευχάριστο.

Αγάπιος Γκέρτσος | MSc Ψυχολόγος – Ειδικευόμενος Ψυχοθεραπευτής