Τιμώντας τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» πραγματοποίησε την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του «πανεπιστήμονα» πρώτου φιλοσόφου, στοχαστή ο οποίος με τη σκέψη και το έργο του επηρέασε καθοριστικά την επιστήμη, την τέχνη, τη γνώση και τη διδασκαλία.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί στον Αριστοτέλη, ανέδειξαν, μέσα από μια πλούσια θεματολογία, ποικίλες πλευρές του πολυσχιδούς έργου του μεγάλου φιλοσόφου.

Στο πρώτο τραπέζι ομιλιών, ο Σπύρος Ράγκος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε μια εισαγωγή στο περιεχόμενο των βιβλίων που αποτελούν τα επονομαζόμενα «Μετά τα φυσικά», ο Δούκας Καπάνταης, Διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας Ακαδημίας Αθηνών (Κ.Ε.Ε.Φ), ανέπτυξε το θέμα του περίφημου «αριστοτελικού συλλογισμού», ο Βασίλης Καρασμάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Ε.Μ.Π., μίλησε για τη θεωρία της επιστήμης στο έργο του Αριστοτέλη, ο Βασίλης Κάλφας, Καθηγητής Συστηματικής Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ., αναφέρθηκε στον αριστοτελικό φυσικό κόσμο και την επικαιρότητα της επιστημονικής σκέψης του φιλοσόφου, και ο Στασινός Σταυριανέας, Λέκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέπτυξε το θέμα της αριστοτελικής τελεολογίας, με έμφαση στη λειτουργία των τεσσάρων αιτίων.

Στο δεύτερο τραπέζι, ο Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του Βιβλίου, μίλησε για την ιστορία και την εκδοτική περιπέτεια των απογράφων του Αριστοτέλη, ο Σπύρος Μπενετάτος, Δρ. Φιλοσοφίας και διδάσκων του Παντείου Πανεπιστημίου, ανέπτυξε το θέμα ευτυχίας και πράξης στη σκέψη του Αριστοτέλη, η Χριστίνα Βέικου, Φιλόλογος και Κοινωνική Ανθρωπολόγος, μίλησε για την ανθρωπολογική ταξινομία του Αριστοτέλη, εστιάζοντας στις αναφορές στη γυναίκα και τον τρόπου που αυτή παρουσιάζεται στο έργο του φιλοσόφου, η Μαρία Πρωτοπαπά – Μαρνέλη, Δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας Ακαδημίας Αθηνών (Κ.Ε.Ε.Φ), ανέλυσε τη σκέψη του Αριστοτέλη πάνω στην ποιητική, και ο Βασίλειος Μπετσάκος, Δρ. στην Ιστορία της Φιλοσοφίας, Μεταφραστής και Μελετητής του Αριστοτέλη, μίλησε για τη σχέση του Αριστοτέλη με το αρχαίο θέατρο, με ιδιαίτερη αναφορά στον ίδιο τον φυσικό χώρο του θεάτρου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά. Η εκδήλωση είχε εξαιρετική ανταπόκριση από το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν, μεταξύ άλλων, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές. Τον συντονισμό είχαν οι φιλόλογοι Ιωάννα Ρωμηού και Κλεοπάτρα Κυρτάτα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας λειτούργησε σε παρακείμενη αίθουσα έκθεση με αρχέτυπα και παλαίτυπα από την Ιστορική Βιβλιοθήκη, με επιλεγμένες σπάνιες εκδόσεις μεμονωμένων έργων καθώς και των Απάντων του Αριστοτέλη, τυπωμένες από το 1473 μέχρι και το 1752. Η παλαιότερη από αυτές, μια λατινική μετάφραση των Προβλημάτων από τον Θεόδωρο Γαζή, τυπώθηκε στη Μάντοβα το 1473. Εκτέθηκε επίσης η σπάνια πρώτη έκδοση του Αριστοτελικού corpus από τον περίφημο λόγιο και τυπογράφο Άλδο Μανούτιο σε πέντε τόμους, τυπωμένους στη Βενετία από το 1495 έως και το 1498.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ημερίδας, το Ίδρυμα προσκλήθηκε να παρουσιάσει την έκθεση αυτή στο παγκόσμιο συνέδριο και τις εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 23-28 Μαΐου 2016 (http://www.laskaridisfoundation.org/ekthesi-aristotelikon-ekdoseon-tis-istorikis-vivliothikis-sto-pagkosmio-sinedrio-tis-thessalonikis/).