Το BlueCycle είναι ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής oικονομίας με σκοπό την αξιοποίηση πλαστικών που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Στόχος είναι η δημιουργία πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξη στη βιομηχανία και η προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα.

To BlueCycle ξεκίνησε το 2017, ως Second Nature, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό δίδυμο The New Raw. Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων διχτυών που βρίσκονται στη θάλασσα, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών, το Ίδρυμα ανέλαβε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ Second Nature το οποίο υλοποιήθηκε από την υποψήφια για Όσκαρ κινηματογραφίστρια Δάφνη Ματζιαράκη.

Toν Μάιο του 2018 το Ίδρυμα διοργάνωσε το Συμπόσιο “Second Nature. Marine Plastic Waste – Blue & Circular Economy – New Technologies” με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος, κυκλικής οικονομίας και τεχνολογίας.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η έκθεση “Second Nature – A New Life”, ενώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και να ενημερωθούν για το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλαστικά. Δείτε περισσότερα εδώ.

Το πρόγραμμα BlueCycle λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του BlueCycle για να δείτε περισσότερα για τη δράση του: www.bluecycle.com.