Ημερομηνία
Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 η ημερίδα με θέμα «BULLYING – ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ», με κεντρικό άξονα αναφοράς τον σχολικό εκφοβισμό, που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» με την ευγενική παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η ανταπόκριση από την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό ήταν εξαιρετικά θερμή, με τους συμμετέχοντες να φτάνουν τα 400 άτομα. Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ειδικοί παιδαγωγοί και επιστήμονες, φοιτητές, γονείς, αλλά και μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Πειραιά και της Αττικής συναντήθηκαν στην κατάμεστη φιλόξενη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για να ακούσουν, να προβληματιστούν και να συζητήσουν το μείζον ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και γενικότερα τα φαινόμενα και τις μορφές της βίας, τις συνέπειες, καθώς και τη λήψη μέτρων για την παρεμπόδιση και τη διαχείρισή τους.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», κ. Μαριλένα Λασκαρίδου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης και η Ειδική Επιστήμονας, Συνεργάτιδα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ματίνα Πούλου. Χαιρετισμό απέστειλε επίσης ο Σύμβουλος Υπουργείου Παιδείας, Προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου. Η έναρξη της ημερίδας έγινε με την εισήγηση του κ. Μάνου Σφακιανάκη, Στρατηγού ΕΛ.ΑΣ. και Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος ανέπτυξε το φλέγον θέμα «Ασφαλής χρήση διαδικτύου – Μύθοι και πραγματικότητα», εντυπωσιάζοντας από την πρώτη στιγμή το πολυπληθές ακροατήριο.

Η εξέλιξη της ημερίδας ήταν ιδιαίτερη επιτυχής, με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πολύπλευρες εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών. Ανάμεσα στα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν οι θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις των φαινομένων βίας και εκφοβισμού, σε συνδυασμό με τα δεδομένα επιστημονικών ερευνών, η οπτική και η αντιμετώπιση τόσο από την πλευρά των επιστημόνων ψυχικής υγείας όσο και των εκπαιδευτικών, αλλά και συγκεκριμένες δράσεις φορέων, σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την ενημέρωση, πρόληψη και καταπολέμηση των φαινομένων αυτών.

Την ημερίδα έκλεισε η κ. Κατερίνα Λασκαρίδου, Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος και Υπεύθυνη των Προγραμμάτων Ψυχικών Υγείας του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». Η κ. Λασκαρίδου, συνοψίζοντας τα πρώτα συμπεράσματα της ημερίδας, τόνισε ότι οι δράσεις για την καταπολέμηση του εκφοβισμού και της βίας θα συνεχιστούν, καθώς έπεται συνάντηση των συντονιστών των πάνελ καθώς και εκπροσώπων των συμμετεχόντων φορέων, με σκοπό την αξιοποίηση των συμπερασμάτων της ημερίδας και τον προγραμματισμό περαιτέρω σχετικών εκδηλώσεων.

Αναλυτικά οι ομιλητές της ημερίδας:

Μάνος Σφακιανάκης, Στρατηγός ΕΛ.ΑΣ, Δ/ντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Όλγα Θεμελή, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ψυχολογίας, Γεώργιος Νικολαΐδης, Διευθυντής Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής  Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Diana Riboli, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μαρία Τσάγκαρη-Καφαντάρη, Ψυχολόγος-Ειδική Επιστήμονας Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού – Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη, Άκης Γιοβαζολιάς, Επίκουρος Καθηγητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ψυχολογίας, Αναστασία Σοφιανοπούλου, MSc, Ψυχολόγος, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών, Κώστας Μάγος, Επίκουρος Καθηγητής στο ΠΤ Προσχολικής Εκπ/σης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δήμητρα Γαβριήλ, DEA, Δικηγόρος Αθηνών, Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών & Συντονιστών Διαλόγου, 2015 JAMS Weinstein International Fellow, Γεράσιμος Κολαΐτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Δ/ντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής, Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία, Ευαγγελία Γαλανάκη, Καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άρτεμις Τσίτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Επιστ. Υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Χριστίνα Μίλεση, Δρ. Κοινωνιολογίας, Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Βασίλης Νικολόπουλος, Προϊστάμενος Μονάδας Β1 της Ε.Υ.Ε., Υπεύθυνος Σχολικής Βίας & Εκφοβισμού του Υπουργείου Παιδείας, Μέλος Κ.Ε.Ε., Ηρώ Μυλωνάκου-Κεκέ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Παιδαγωγικής, Μυρσίνη Ζορμπά, Πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ευαγγελία Κογιαννάκη, Νομικός, Επιμελήτρια Ανηλίκων, Κατερίνα Λασκαρίδου, Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχολόγος, εκπρόσωποι και μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας, το Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά και τα Ράλλεια Πρότυπα Πειραματικά Δημοτικά του Παν/μίου Αθηνών.

 

 

 

 

 

Υλικό