Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργάνωσαν διεθνές συνέδριο με θέμα «Ιδιωτικές, δημόσιες και εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα». Το συνέδριο επικεντρώθηκε στις ελληνικές βιβλιοθήκες, τη διαχείριση και λειτουργία τους, την προώθηση της μεταξύ τους επικοινωνίας και τη διασύνδεση του υλικού τους. Αυτή η διεθνής συνάντηση τέθηκε υπό την αιγίδα της Κοινοπραξίας Ερευνητικών Βιβλιοθηκών της Ευρώπης (CERL) και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Κοινοπραξίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών-μελών του.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργάνωσε ανοικτό συνέδριο με θέμα «Ερευνητικές και ιστορικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα: ευκαιρίες για διασύνδεση και συνεργασία», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, στον Πειραιά. Σε αυτήν τη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία να εγκαινιαστεί ένας διάλογος μεταξύ των ελληνικών βιβλιοθηκών, ώστε να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε συνεργασία και κοινές δράσεις. Ομιλητές ήταν σημαντικές προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο των βιβλιοθηκών, οι οποίοι έδωσαν ερεθίσματα για μια δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

Πατήστε εδώ για να βρείτε τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο «Ασφάλεια, συντήρηση, καταλογογράφηση, ψηφιοποίηση και χρηματοδότηση», το οποίο ήταν ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των Ελλήνων βιβλιοθηκονόμων, ώστε να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα της δουλειάς τους. Ήταν μια συνοπτική αλλά εξειδικευμένη ημερίδα, στην οποία συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας των βιβλίων, αντιμετώπισης των προκλήσεων μιας βιοπροσβολής, συντήρησης, εκπαίδευσης και καταλογογράφησης, καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης και εξεύρεσης επιπλέον πόρων. Το σεμινάριο πλαισίωσαν ειδικοί από όλη την Ευρώπη και ακολούθησε εκτενής συζήτηση πάνω στα θέματα που παρουσιάστηκαν.

Οι εργασίες και των δύο ημερών προβλήθηκαν σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και στην ιστοσελίδα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Βίντεο των εργασιών του συνεδρίου:

Α’ Μέρος: πατήστε εδώ

Β’ Μέρος: πατήστε εδώ

Γ’ Μέρος: πατήστε εδώ

Δ’ Μέρος: πατήστε εδώ

Ε’ Μέρος: πατήστε εδώ

Σεμινάριο «Ασφάλεια, συντήρηση, καταλογογράφηση, ψηφιοποίηση και χρηματοδότηση»: πατήστε εδώ

 

Υλικό