Ημερομηνία
Οκτώβριος 2010 – Μάιος 2011
Συνοπτική Περιγραφή
Το επιτυχημένο δημιουργικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος διανύει την ενδέκατη χρονιά του και απευθύνεται σε παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Υπεύθυνος
Δημήτρης Κούνδουρος, Γεωλόγος, Περιβαλλοντολόγος, Εκπαιδευτικός Χριστίνα Λασκαρίδου, Περιβαλλοντική Εκπαιδεύτρια του προγράμματος Grass Shoots στο Λονδίνο με σπουδές στις οικονομικές έννοιες της αγροτικής παραγωγής.

Το πρόγραμμα των «Δημιουργικών Πρωινών του Σαββάτου» προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν πρωτοβουλία, να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, να ασκήσουν κριτική ικανότητα, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου, του πολιτισμού και να κατακτήσουν τη γνώση.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αρχίζει τον Οκτώβριο και πραγματοποιείται κάθε Σάββατο 11.00 – 13.00, με συγκεκριμένη θεματική, η οποία ποικίλλει ως προς τις ενότητες.

Συμμετέχουν μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ομάδες.

Στις 2 Οκτωβρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της οδού 2ας Μεραρχίας εισαγωγική συνάντηση με τους γονείς, στην οποία οι υπεύθυνοι θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα που θα διατρέξουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά να διαβάζουμε το οικολογικό βιβλίο μιας βιώσιμης πόλης
Τα ψάρια είναι ευτυχισμένα στη θάλασσα, τα πουλιά στον ανοιχτό ουρανό, οι τυφλοπόντικες στα σκοτεινά λαγούμια τους. Τα παιδιά μας άραγε πως θα αισθάνονται μέσα στο περιβάλλον της αυριανής πόλης; Όταν οι περισσότερες βιωμένες εμπειρίες τους θα προέρχονται από τις εικονικές πραγματικότητες των Η/Υ;
Με αυτές τις σκέψεις σχεδιάσαμε το νέο πρόγραμμα των Δημιουργικών Πρωινών του Σαββάτου, έχοντας σαν στόχο να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν την οικολογία της σύγχρονης πόλης, αλλά και να τη μετασχηματίσουν, μέσα από πρωτοβουλίες, προς μια βιώσιμη κατεύθυνση.

  • Συζητώντας για την ιστορία, τον πολιτισμό και κυρίως για το περιβάλλον της πόλης του Πειραιά.
  • Δουλεύοντας σε εργαστηριακές οικολογικές ασκήσεις (ανακύκλωση χαρτιού, κηπουρική, φυτικά χρώματα, δημιουργία οικο-καλλιτεχνημάτων, δημιουργία κομπόστ κ.λπ.).
  • Συμμετέχοντας σε δραστηριότητες, όπως θεατρικό παιχνίδι (παιχνίδι ρόλων), δραματοποίηση παραμυθιών, επισκέψεις σε αγροκτήματα βιολογικών καλλιεργειών και σε πάρκα, επαφή με παιδιά από άλλα λιμάνια της Μεσογείου.

Η συντήρηση ενός εκπαιδευτικού κήπου θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες. Ένας λαχανόκηπος χρειάζεται συνεχή προσοχή, οπότε η ενασχόληση με τον κήπο θα γίνεται τακτικά. Η κλιματική αλλαγή και το αστικό περιβάλλον του Πειραιά είναι οι δύο άλλες θεματικές ενότητες γύρω από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς και μέσα από τη συνεχή επαφή θα γίνει κατανοητό στα παιδιά, ότι αυτές οι τρεις ενότητες είναι στενά αλληλοεξαρτώμενες. Ακόμη ότι η προσωπική στάση μας είναι καθοριστική για την διαμόρφωσή τους.

Ελπίζουμε ότι τα Δημιουργικά Πρωινά του Σαββάτου θα γίνουν ένας χώρος επαφής και εξοικείωσης των παιδιών με τα περιβαλλοντικά-πολιτισμικά χαρακτηριστικά της πόλης, αλλά και μια αρχή για να γράψουν το δικό τους προσωπικό βιβλίο ως προς την μετεξέλιξή της με μια βιώσιμη κατεύθυνση