Ημερομηνία
Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010
Συνοπτική Περιγραφή
Το επιτυχημένο δημιουργικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος διανύει τη δέκατη χρονιά του και απευθύνεται σε παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Θέμα Προγράμματος
Τα Παιδιά του Κόσμου
Ο κόσμος δεν μας προσφέρθηκε απ’ τους γονείς μας,
μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας

– Αφρικανική παροιμία

Ταξιδεύουμε σε διάφορους τόπους της υφηλίου και ερχόμαστε σε γνωριμία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά – πολιτιστικά, γεωγραφικά, κοινωνικά κάθε λαού. Όχημά μας και οδηγός σε αυτό το ταξίδι, τα ίδια τα παιδιά του κόσμου. Γνωρίζουμε τον κόσμο μέσα από τη δική τους ιδιαίτερη, ευαίσθητη ματιά.

Βασικό άξονα της διαδρομής μας αποτελούν τα λογοτεχνικά κείμενα των σπουδαιότερων συγγραφέων των τόπων – σταθμών της περιήγησής μας, οι οποίοι θα επιλέγουν ανάλογα με το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν και το προσφερόμενο σχετικό υλικό μεταξύ των πέντε ηπείρων (Αφρική, Ασία, Κεντρική και Λατινική Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και Ευρώπη). Τα κείμενα θα επιλεγούν κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μας επιτρέψουν να φωτίσουμε τα ιδιαίτερα πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, ήθη και έθιμα, αλλά και τα προβλήματα κάθε λαού.

Μέσα από την αφήγηση, τη μουσική, τις εικαστικές εφαρμογές, το χορό και την κίνηση, τη φωτογραφία και το παιχνίδι τα παιδιά θα ερμηνεύσουν τα κείμενα με τη δική τους ματιά, θα προβληματιστούν και θα προτείνουν τις δικές τους λύσεις.

Το Πρόγραμμα των «Δημιουργικών Πρωινών του Σαββάτου» διανύει με επιτυχία τη δέκατη χρονιά του. Προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν πρωτοβουλία, να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, να ασκήσουν κριτική ικανότητα, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου, του πολιτισμού και να κατακτήσουν τη γνώση.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αρχίζει τον Οκτώβριο και πραγματοποιείται κάθε Σάββατο 11.00 – 13.00, με συγκεκριμένη θεματική, η οποία ποικίλλει ως προς τις ενότητες.

Συμμετέχουν μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ομάδες:
Α ομάδα: παιδιά 1ης έως 6ης Δημοτικού
Β ομάδα: παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου