Το κτήριο το οποίο στεγάζει την Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος έχει τη δική του ιστορία. Ανήκε στον Γεώργιο Στρίγκο (12 Οκτωβρίου 1878 – 13 Ιανουαρίου 1956) ο οποίος ήταν έμπορος, τραπεζίτης, ναυλομεσίτης και πολιτικός.

Ο Γεώργιος Στρίγκος γεννήθηκε στο Κρανίδι Ερμιόνης και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Στρίγκου, γιου του αγωνιστή του ΄21 Ιωάννη Στρίγκου (1790-1875) και της Μαρίας Ζερβού. Το 1888 η οικογένειά του μετακόμισε στον Πειραιά, όπου και μεγάλωσε. Αρχικώς προσλήφθηκε το 1896 στην τράπεζα Αθηνών απ’όπου παραιτήθηκε το 1902 επειδή δυσαρεστήθηκε που δεν έγινε υποδιευθυντής του υποκαταστήματος Πειραιώς.

Το πέρασμά του από την τράπεζα Αθηνών στάθηκε αρκετά σημαντικό για την περαιτέρω πορεία του γιατί απέκτησε χρήσιμες γνώσεις επι των οικονομικών. Μετά την παραίτηση του συνεργάστηκε με τον έμπορο Ιωάννη Φραγκιάδη ιδρύοντας την εταιρεία Φραγκιάδης, Στρίγκος και Σία, η οποία σύντομα κατέστη κερδοφόρα. Το 1913 αποχώρησε από την εταιρεία λόγω διαφορετικών απόψεων και άνοιξε δική του επιχείρηση. Για την εποχή του ήταν πολυ μορφωμένος και διατηρούσε μεγάλη βιβλιοθήκη και συλλογη εργων τεχνης.

Ηταν ένας από τους ιδρυτές του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιώς, του οποίου χρημάτισε και πρόεδρος, καθώς και ιδρυτής του Ναυτικού Μουσείου. Επίσης ιδρυτής μιας από τις πρώτες εν Ελλάδι ιδιωτικές τράπεζες,της τράπεζας Στρίγκου. Στη συνέχεια ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και εκλέχτηκε βουλευτής το 1926 και γερουσιαστής επιμελητηρίων το 1928. Τέλος διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Πειραιώς.

Απεβίωσε στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στον Πειραιά. Είχε αποκτήσει τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο που πέθανε σε μικρή ηλικία, τον Δημήτριο και την Αγνή Στρίγκου, σύζυγο του Νικολάου Μπουροπούλου.

Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μέγαρο Στρίγκου επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε ως Λέσχη Αξιωματικών. Μετά τον πόλεμο, για μικρό χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως Λέσχη Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και στισ αρχές της δεκαετίας του 1950 αγοράστηκε από τη Γαλλική Πρεσβεία και έγινε η έδρα του Γαλλικού Ινστιτούτου Πειραιά. Το 2006 αγοράστηκε από την οικογένεια Λασκαρίδη και από το 2009 στεγάζει την Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Οι κληρονόμοι του Γεωργίου Στρίγκου, Αγνή Στρίγκου-Μπουροπούλου και Γιώργος Στρίγκος, ανηψιός της και υιός του Δημητρίου, δώρησαν σχεδόν το σύνολο των επίπλων που προέρχονταν από το Μέγαρο Στρίγκου όσο αυτό αποτελούσε την κατοικία του Γεωργίου. Πρόκειται για λεπτεπίλεπτα έπιπλα, που ταιριάζουν όμορφα με τη σημερινή εσωτερική διαμόρφωση και λειοτουργία του κτηρίου ως βιβλιοθήκης. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ευχαριστεί τους δωρητές.

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από χώρους γραφείου της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, επιπλωμένων με τα έπιπλα του Γεωργίου Στρίγκου.

 

IMG_1888 1IMG_1889 1 IMG_1890 1