Την Πέμπτη 02 Μαΐου 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών φρεγατών τύπου “S” που φέρει την επωνυμία «ΚΥΚΝΟΣ», υπεγράφη στο ΓΕΝ η Σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάσταση τεσσάρων (4) ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, κατασκευής των εταιρειών “SOCIETE INTERNATIONALE DES MOTEURS BAUDOUIN” και “LEROY SOMER” σε μία ακόμα φρεγάτα τύπου “S” του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Σύμβαση υπεγράφη από τον κ. Πάνο Λασκαρίδη, πλοιοκτήτη  ως χορηγό της δωρεάς, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας “BAUDOUIN” κ. Emmanuel TellierLHernault, ως προμηθευτή, και το Γενικό Διευθυντή της εταιρείας “NΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ” κ. Απόστολο Ντάσιο, ως εγκαταστάτη, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης η εταιρεία “BAUDOUIN” αναλαμβάνει, να παραδόσει στο ΠΝ τέσσερα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για εγκατάσταση σε μία ακόμη φρεγάτα τύπου “S”, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας αριθμού ανταλλακτικών, εργαλείων και υποστήριξης. Τα εν λόγω ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη θα εγκατασταθούν από την εταιρεία “ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ” η οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση εγκατάστασης καθώς και εκτέλεσης των απαραίτητων σωληνουργικών και ηλεκτρολογικών εργασιών διασύνδεσης και λειτουργίας.

Το σύνολο της δαπάνης προμήθειας και εγκατάστασης, ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα  καλύψει ο κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης. Το έργο προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί εντός έντεκα (11) μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης (παράδοση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών – εγκατάσταση – εκτέλεση δοκιμών).

Ο Παναγιώτης Λασκαρίδηςεφοπλιστήςεπιχειρηματίαςπρόεδρος των Ενώσεων Ευρωπαίων Εφοπλιστών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδηστηρίζει έμπρακτα με δωρεές και χορηγίες τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι “είναι μεγάλη τιμή για όλους μας να μπορούμε να ενισχύουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις”.

Η συγκεκριμένη δωρεά αποτελεί εφαρμογή σε δεύτερη Φρεγάτα της μετασκευής που υλοποιήθηκε ήδη με απόλυτη επιτυχία στη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ το περασμένο έτος. Με την επιτυχή αντικατάσταση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών με νεότερου τύπου, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαθεσιμότητα της ηλεκτροπαραγωγού εγκατάστασης για χρονικό διάστημα που θα καλύπτει το προσδόκιμο χρόνο επιχειρησιακής αξιοποίησης των φρεγατών τύπου “S”, εξασφαλίζοντας περιορισμένη και χαμηλού κόστους συντήρηση και επισκευή τους, αξιοποιώντας παράλληλα τα εξαρμοσθέντα ζεύγη ως αμοιβά για την υποστήριξη των υπολοίπων φρεγατών ομοίου τύπου.