Εγκρίθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας η πρόταση του Προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κ. Πάνου Λασκαρίδη, για τη χρηματοδότηση κατασκευής και παράδοσης στην Πολεμική Αεροπορία ενός σκάφους έλξης αλεξιπτώτου τύπου PIKILOS 9, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό μέσο στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Καλαμάτα. Ανάμεσα σε άλλες εκπαιδεύσεις, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος υπάγεται και λειτουργεί το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ), το οποίο έχει ως αποστολή την παροχή θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στη θαλάσσια επιβίωση και διάσωση. Η εκπαίδευση απευθύνεται στους ιπτάμενους των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε πληρώματα αέρος ξένων Αεροποριών, καθώς και σε μέλη-διασώστες πολιτικών φορέων και συλλόγων.

Το σκάφος έλξης αλεξιπτώτου επιτρέπει την υλοποίηση της εκπαίδευσης χωρίς τη χρήση αεροσκαφών και ελικοπτέρων για ρίψη των αλεξιπτωτιστών, τουλάχιστον για την εκπαίδευση στον τρόπο προσθαλάσσωσης και επιβίωσης στη θάλασσα, ημέρα και νύκτα.

Η δωρεά του κ. Λασκαρίδη στοχεύει στην ενίσχυση της δυνατότητας παροχής καλύτερης εκπαίδευσης, με οικονομία πόρων για τις Ένοπλες Δυνάμεις.