Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την πρόσκτηση μέρους της Βιβλιοθήκης της Ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία έχει τιμήσει σε πολλές περιστάσεις το Ίδρυμα με την παρουσία και συνεργασία της, δωρίζει στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος ένα σημαντικό μέρος της Βιβλιοθήκης της, στο οποίο περιλαμβάνεται ανεκτίμητης αξίας υλικό που ανέρχεται σε περισσότερους από 6.000 τόμους.

H Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι Βυζαντινολόγος Ιστορικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μετακόμισε στη Γαλλία το 1953 για να συνεχίσει τις σπουδές της. Το 1955 διορίσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), ενώ το 1964 έλαβε τον τίτλο της διευθύντριας του Κέντρου και το 1967 αυτόν της καθηγήτριας στη Σορβόννη, ενώ στο μεταξύ τιμήθηκε με τον τίτλο του Docteur des Lettres. Διετέλεσε επίσης Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris I. Αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και την πρώτη γυναίκα πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976, ενώ έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg.

Η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού και Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ελλάδα), Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού, και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Βερολίνου-Βρανδεμβούργου και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται η “Πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας” (1975), “Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές” (1975), “Η διασπορά στο Βυζάντιο” (1995), “The Making of Europe” (2000).