Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και του Εθνικού Μουσείου του Βασιλικού Ναυτικού, πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2022 επιστημονική ημερίδα με τίτλο «From Nile to Navarino».

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της παρουσίας του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, από την εποχή του Νέλσονα έως και την Ελληνική Επανάσταση. Στην ημερίδα έλαβαν μέρος οι διακεκριμένοι Έλληνες και Βρετανοί ιστορικοί: Ομότ. Καθ. Θάνος Βερέμης (ΕΚΠΑ), Καθ. Andrew Lambert (King’s College London), Καθ. Τζελίνα Χαρλαύτη (Παν. Κρήτης, ΙΜΣ/ΙΤΕ), Δρ. Κατερίνα Γαλάνη (ΕΙΕ, ΕΑΠ), Δρ. Sukru Ilicak (ΙΜΣ/ΙΤΕ) και ο ερευνητής Martin Downer.

Μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκε η σύνδεση της βρετανικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη ναυμαχία του Αμπουκίρ, στις εκβολές του Νείλου, όπου ο Νέλσον εκμηδένισε το στόλο του Ναπολέοντα, με την άνθιση της ναυτιλίας των υπόδουλων Ελλήνων και τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού στόλου, ο οποίος μετατράπηκε σε πολεμικό το 1821 και συνέβαλε αποφασιστηκα την Ελληνική Επανάσταση.

Πρόγραμμα και δήλωση παρακολούθησης (στο Πόρτσμουθ)

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” και μάθετε για όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται: www.protovoulia21.gr