Ημερομηνία
Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19.00

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, παρουσιάστηκε ο 19ος τόμος του Λεξικού της Μεσαιωνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669, στο κτήριο του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά.

Στο σύντομο video που προβλήθηκε, με την παράδοση του τόμου στον Καθηγητή Εμμ. Κριαρά στο σπίτι του την 1η Ιουλίου 2014, ένα μήνα πριν από τον θάνατό του, ακούστηκε ο Δάσκαλος να λέει : «Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο κ. Καζάζη, ο οποίος πέτυχε απολύτως εκείνο το οποίο ήλπιζα να επιτύχω, να βρω διάδοχο του Λεξικού μου σαν τον Καζάζη. Μεγάλο ευτύχημα. Είμαι ενθουσιασμένος για το έως τώρα επίτευγμα».

Στο χαιρετισμό της η κυρία Μαριλένα Λασκαρίδου έκανε μια σύντομη αναφορά στην γνωριμία της με τον Καθηγητή από τα μαθητικά της χρόνια μέχρι τη συνάντησή τους στην τιμητική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» τον Οκτώβριο του 2007. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο προσωπικό αρχείο που δώρισε ο Καθηγητής στο Ίδρυμα, το οποίο επεξεργάζεται η φιλόλογος Ιωάννα Ρωμηού.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Καζάζης υπογράμμισε: «ο μελετητής του Λεξικού αυτού, σκύβοντας πάνω στις λέξεις-νομίσματα με τα οποία συναλλασσόταν ο μεσαιωνικός ελληνισμός από τον 12ο έως τον 17ο αιώνα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, ανασυνθέτει τον βίο της εποχής. Ανασταίνοντάς τον, δεν καλλιεργεί απλώς ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας. Στην πραγματικότητα, ιστορικοποιεί το παρόν μας και το εμπλουτίζει με τη ζωή και με τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Στηρίζει έτσι με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τον νεότερο ελληνισμό στους δύσκολους αυτούς καιρούς».

Η Δρ Ράνια Βοσκάκη παρουσίασε τον τρόπο ψηφιοποίησης και ευρετηρίασης του αρχείου Κριαρά στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, προκειμένου να καταστεί προσβάσιμο στον ειδικό ερευνητή, στον φοιτητή, αλλά και στον μαθητή και τον απλό αναγνώστη.

Ο Καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, με παραδείγματα από τον τόμο, παρουσίασε την ιδιαίτερη αξία που έχουν τα τεκμήρια του Μεσαιωνικού Λεξικού για την ορθή ετυμολόγηση και ιστορία των λέξεων της Νέας Ελληνικής, όπως την παρουσιάζουν τα λεξικά της Ν. Ελληνικής, συμπεριλαμβανομένου και του Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας.

Ο Καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός παρουσίασε μια άγνωστη πτυχή του Εμμ. Κριαρά, τις νεανικές ποιητικές και διηγηματογραφικές του επιδόσεις.

Για να παρακολουθήσετε video της εκδήλωσης, πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθούν φωτογραφίες της εκδήλωσης:

IMG_6459 IMG_6482

IMG_6488 IMG_6516

 

Υλικό