Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην ευχάριστη θέση να φιλοξενεί τα ευρήματα από τις πιο πρόσφατες έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Τριάντα επτά αντικείμενα από τις ανασκαφές που διενεργήθηκαν από το 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2017, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τμήματα από χάλκινα αγάλματα και το χάλκινο δισκοειδές αντικείμενο με παράσταση ταύρου -όπως αποκάλυψαν οι ραδιογραφίες-, παρουσιάζονται στην έκθεση “Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Η περιπέτεια συνεχίζεται”, στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν σε κλειστή εκδήλωση την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, μία εκδήλωση που συνέπεσε με την ευτυχή συγκυρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τη σύσταση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Στην εκδήλωση αυτή, την οποία τίμησε και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου με την παρουσία της, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πάνος Λασκαρίδης παρουσίασε το πολυσχιδές έργο του Ιδρύματος και δεσμεύθηκε για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του. Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος στον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, “[…] η οποία συνίσταται στην ανάδειξη του πλούτου και του ιστορικού βάθους του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά, ταυτοχρόνως, και στην παροχή πολλών ευκαιριών στη νεολαία μας και στους εκπαιδευτικούς μας για απόκτηση περαιτέρω γνώσεων και ανάδειξη των ταλέντων τους, μέσ’ από τις ποικίλες δραστηριότητες που το Ίδρυμα αναπτύσσει.”  Επιπλέον, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και τη σπουδαιότητα των ευρημάτων του, όπως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Κλείνοντας, ευχήθηκε η προσφορά του να συνεχισθεί και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, “πρωτίστως σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι οποίοι όχι μόνο δεν πρέπει να μας κάμψουν αλλά, όλως αντιθέτως, πρέπει να μας δώσουν την δύναμη ν’ αποδείξουμε αυτό το οποίο μαρτυρούν οι αιώνες της Ιστορίας μας:  Η Ελλάδα και ο Πολιτισμός της δεν πρόκειται να «σβήσουν». Το οφείλουν στο Έθνος των Ελλήνων, στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρη την Ανθρωπότητα.”

Η έκθεση “Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Η περιπέτεια συνεχίζεται” θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 18 Μαρτίου 2018.

Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-16.00

Σάββατο-Κυριακή 10.30-14.30

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή 24-26/12, 31/12, 1-2/1, 6/1, 17-19/2

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 210 4523937

 

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κ. Πάνος Λασκαρίδης και η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κα Κατερίνα Λασκαρίδη.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος και η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου ξεναγούνται στην έκθεση από την Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ. Αγγελική Σίμωσι.