Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ιστορικοί τέχνης, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φίλοι των γραμμάτων και των τεχνών, μαθητές και φοιτητές ενώ ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία της κόρης του Νίκου Εγγονόπουλου, Ερριέττης.

Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Μαριλένα Λασκαρίδου είπε χαρακτηριστικά «τιμάμε το στοχαστή, τον αφηγητή, τον ακάματο δημιουργό που τάραξε τα νερά της εποχής του με το σχήμα και τη μορφή που έδινε στο λόγο του».

Για τον ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο μίλησε η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου. Αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της ζωής του, στις σπουδές, το πάθος του για τη ζωγραφική και την ποίηση, τις επιρροές που δέχτηκε από τους δασκάλους και την εποχή του αναφέροντας ότι «…από την αρχή ο Εγγονόπουλος δεν ακολουθούσε τον υπερρεαλισμό ως πιστός οπαδός, αλλά από ενδιαφέρον για ένα καλλιτεχνικό κίνημα που του επέτρεπε τη μέγιστη ελευθερία σε πειραματισμούς και νεοτερισμούς στη ζωγραφική και την ποίηση».

Η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Περπινιώτη – Αγκαζίρ, μας μύησε στον κόσμο της ζωγραφικής του Νίκου Εγγονόπουλου. Με την παράλληλη προβολή διαφανειών μίλησε για τη χρωματική ένταση, το σφιχτό νευρώδες σχέδιο, την ποιητική ατμόσφαιρα, το διάχυτο ερωτισμό, την άνευ χαρακτηριστικών προσώπου φιγούρες του, τον αυθαίρετα πλασμένο σκηνικό χώρο, στοιχεία της ζωγραφικής του Εγγονόπουλου, που τον καθιστούν από τους πλέον αναγνωρίσιμους στην ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Η Μαριλένα Κασιμάτη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος έκανε μια σύντομη αναφορά στο έργο του Ν. Εγγονόπουλου και σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν διάφοροι φορείς φέτος, 100 χρόνια από τη γέννησή του. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Εποχές και Συγγραφείς».

Οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν την Έκθεση – Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Ν. Εγγονόπουλου, την οποία θα δουν επιπλέον 350 μαθητές από σχολεία του Πειραιά.

Ευχαριστούμε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου για την υποστήριξή του και την παραχώρηση του υλικού της έκθεσης και των ντοκιμαντέρ.