Στο πλαίσιο των ετήσιων επισκέψεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε δυσπρόσιτες περιοχές της πατρίδας μας  το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» πραγματοποίησε από τις 4 έως και τις 8 Μαρτίου 2013 την 7η εκπαιδευτική επίσκεψη σε σχολεία  της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Ο απολογισμός  είναι ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς πραγματοποιήθηκαν 183 προγράμματα, σε 95 σχολεία, τα οποία παρακολούθησαν περίπου 12.000 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ συνολικά τις 6 ημέρες που διήρκησε η επίσκεψη διανύθηκαν περίπου 10.000χλμ..

Η δράση αυτή του Ιδρύματος έγινε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων και ξεκίνησε το 2008 με την 1η εκπαιδευτική επίσκεψη σε σχολεία πυροπλήκτων περιοχών του Νομού Ηλείας. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν 3 ακόμα επισκέψεις σε σχολεία πυροπλήκτων περιοχών των Νομών Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθώς και 2 επισκέψεις σε δυσπρόσιτα σχολεία της Ηπείρου, της Ευρυτανίας και  της Φωκίδας.

Η απόφαση για την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών στηρίζεται στην επιθυμία μας να προσφέρουμε στους  μαθητές απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών, την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους οι οποίοι θα τους μεταδώσουν  γνώση πέραν των σχολικών εγχειριδίων, τα ερεθίσματα για περαιτέρω προβληματισμό, αλλά και τη χαρά της δημιουργίας και της ομαδικής δουλειάς.

Για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική μας επίσκεψη περιελήφθησαν όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και στην απόφαση αυτή μας οδήγησε η σκέψη ότι σε έναν ακριτικό νομό της Ελλάδας, του οποίου ακόμα και η πρωτεύουσα Αλεξανδρούπολη απέχει πάνω από 800 χλμ. από την Αθήνα, δεν ήταν δυνατό να γίνει διάκριση σε δυσπρόσιτα και μη σχολεία.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος άρχισε τον Οκτώβριο του 2012, με τις επαφές μας με τις Διευθύνσεις και τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου και ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή μας. Το Πρόγραμμα «Έβρος», ήταν ένα φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα, τόσο λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτής της ακριτικής περιοχής, όσο και λόγω του μεγάλου αριθμού των προγραμματισμένων δράσεων σε πάρα πολλά σχολεία. Επιπλέον, για την πραγματοποίηση των παρουσιάσεων, σεμιναρίων, διαλέξεων κ.λπ. του πολυεπίπεδου προγράμματος κλήθηκαν να συμμετάσχουν πολλές προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, της επιστήμης, της τέχνης κ.ά.
Σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του εκπαιδευτικού «ορίζοντα» των παιδιών του Έβρου, το πρόγραμμα –στο σύνολό του– κάλυψε ένα ευρύ φάσμα πεδίων ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, αποδόθηκε στους μαθητές ένα πλήθος ερεθισμάτων, όχι μόνο ως αφορμή για προβληματισμό και επιτόπια δράση – άσκηση, αλλά και ως δυνατότητα να εντοπίσουν προσωπικά τους ενδιαφέροντα και ικανότητες.
Επίσης στη διάρκεια του προγραμματισμού και με αφορμή την ανακήρυξη της 6ης Μαρτίου σε Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Βίας στο Σχολείο, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013 ημερίδα με γενικό θέμα «Για μια γενιά χωρίς βία», στην οποία συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί και ομάδες μαθητών σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης.

Η  Ομάδα του Ιδρύματος με επικεφαλής την Αντιπρόεδρό του Μαριλένα Λασκαρίδου απαρτίστηκε από 24 εισηγητές, εθελοντές και προσωπικό τού Ιδρύματος. Τα προγράμματα στήριξαν  Καθηγητές Πανεπιστημίων, συγγραφείς, εικαστικοί, , παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και μουσικοί.

Η υποδοχή στα περισσότερα σχολεία ήταν ιδιαίτερα θερμή. Οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων μας περίμεναν με ανυπομονησία και μεγάλα χαμόγελα ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους, ενώ αντίστοιχα οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξέφρασαν  την επιθυμία να «εκμεταλλευτούν» την ευκαιρία που τους δίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ιδιαίτερη στιγμή υπήρξε η επίσκεψη στα σχολεία της Σαμοθράκης, αφού όπως ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους Διευθυντές των σχολείων σπανίως πραγματοποιούνται στο νησί εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.

Βέβαια οφείλουμε να αναφέρουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σε λίγα όμως σχολεία όπου και σε αυτά όμως οι μαθητές  μάς αποζημίωσαν.

Όλα τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στα σχολεία του Έβρου εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και όλες οι δαπάνες βάρυναν το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», ενώ πριν την επίσκεψή μας είχαν αποσταλεί σε όλα τα σχολεία οι εκδόσεις του Ιδρύματος με σκοπό τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών τους.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους εισηγητές μας, στους χορηγούς Aegean Airlines, Ξενοδοχείο Astir Egnatia Αλεξανδρούπολης, στους χορηγούς επικοινωνίας εκδόσεις Μεταίχμιο και εκδόσεις Πατάκη, για την πολύτιμη βοήθειά τους. Επίσης ευχαριστούμε το Λιμενικό Σώμα που από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθειά μας αναλαμβάνοντας τη μετακίνησή μας στη Σαμοθράκη.