Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2009, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», διοργάνωσε διπλή εκδήλωση: Έκθεση Κεραμικής και Φωτογραφίας της Κάτιας Μητροπούλου και αφιέρωμα στην Κωστούλα Μητροπούλου.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, Μαριλένα Λασκαρίδου, η οποία αναφέρθηκε στη γνωριμία της με την Κάτια Μητροπούλου, στο ήθος και στην προσωπικότητά της.

Βασική ομιλήτρια για το έργο της τιμώμενης ήταν η Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαριλένα Κασιμάτη, η οποία αναφέρθηκε στους δασκάλους της Κάτιας Μητροπούλου, Ι. Μόραλη, Γ.Τσαρούχη, Σπ. Βασιλείου, αλλά και στα χαρακτηριστικά του έργου της.

Η Έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό έως 6 Ιουνίου, από τις 13.00 έως τις 20.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Η Έκθεση δεν θα λειτουργήσει 8 & 22 Μαΐου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με ηχητικό ντοκουμέντο από συνέντευξη της Κωστούλας Μητροπούλου. Ακολούθησε δεκάλεπτη προβολή με στιγμιότυπα από την ζωή της συγγραφέως.

Μίλησαν:

  • Για τη στιχουργό, ο μουσικός Νίκος Δανίκας, ο οποίος κατέθεσε και την προσωπική του εμπειρία από τη γνωριμία του μαζί της.
  • Η Φιλόλογος και Δρ. Θεατρολογίας, Γιούλη Πεζοπούλου, μίλησε για το δραματικό έργο της Κωστούλας Μητροπούλου και για τους ήρωές της σ’ αυτό.
  • Η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ρίτσα Φράγκου – Κικίλια, αναφέρθηκε στο έργο της Κωστούλας Μητροπούλου και την άμεση σχέση του με το Νέο Μυθιστόρημα, κυρίως με το Αντιμυθιστόρημα της Γαλλικής Σχολής.

Η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου διάβασε αποσπάσματα από τα βιβλία της Κωστούλας Μητροπούλου,  «Αυτό το θέατρο ήταν εκείνος», «Να φτύνεις αίμα, να λες έφαγες βύσσινο».
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη Μαρία Σουλτάτου, που τραγούδησε σε στίχους Κωστούλας Μητροπούλου και μουσική των Λ. Κηλαηδόνη, Ν. Δανίκα και Μ. Λοίζου. Στο πιάνο, τη συνόδευσε ο Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί, Δάσκαλοι, Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κατερίνα Αναγνώστου, ο Πρόεδρος Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά Τάκης Χαρλάυτης, ο Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Απόστολος Σάντας, ο Πρόεδρος του ΔΕΠΑΠ Δημήτρης Γκερλές και άλλοι.

Φωτρογραφίες από την εκδήλωση