Η περιοδεύουσα έκθεση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Η έκθεση ξεκίνησε το Μάιο του 2014 από τη Γαλλία (Παρίσι, Μπεζανσόν, Λυών) για να περάσει από την Κροατία (Ζάγκρεμπ), την Ιταλία (Ρώμη), τη Ρουμανία (Βουκουρέστι), τη Βουλγαρία (Σόφια), τη Σλοβενία (Λουμπιάνα), την Αυστρία (Βιέννη) και την Ουγγαρία (Βουδαπέστη).

Η έκθεση, που περιλάμβανε τις μεταφράσεις της «Οδύσσειας» στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με 130 σπάνιες εκδόσεις του ίδιου έργου από την πλούσια Ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, φιλοξενήθηκε στο κτήριο του Ιδρύματος 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου και διήρκεσε από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου 2015 με ώρες λειτουργίας 09.00-17.00 (Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη) και 09.00-20.00 (Τετάρτη και Παρασκευή).

Στο διάστημα αυτό, επισκέφθηκαν την έκθεση συνολικά 32 σχολεία με 1.689 μαθητές. Από αυτούς, 566 παρακολούθησαν την αναλυτική ξενάγηση από το προσωπικό του Ιδρύματος. Επιπλέον, ξεναγήθηκαν στην έκθεση 14 ομάδες επισκεπτών αποτελούμενες από 151 συνολικά άτομα. Όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης, μαθητές και ενήλικες, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τις μεταφράσεις της Οδύσσειας σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για τα εκθέματα από την Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Σχεδόν όλοι φεύγοντας δήλωσαν ενθουσιασμένοι που είδαν από κοντά τη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη και εντυπωσιασμένοι από τους χώρους και τον πλούτο της Ιστορικής μας Βιβλιοθήκης.

 

Υλικό