Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και οι MVN Consultants παρουσιάζουν την έκθεση “ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας“, η οποία φιλοξενείται από τις 27 Οκτωβρίου 2017 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017.

Φυσικό σύνορο ανάμεσα στον ανθρώπινο κόσμο (κυρίως ναός) και τον επουράνιο (Ιερό Βήμα), το τέμπλο συνιστά συμβολικό σημείο συνάντησης του νοητού και του αισθητού, του επέκεινα και του εφήμερου. Ειδικότερα, τα εκκλησιαστικά τέμπλα (εικονοστάσια) συγκροτούν τις πιο χαρακτηριστικές και επιβλητικές αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές ενότητες του εσωτερικού χώρου των νεοελληνικών ναών. Στο πλαίσιο της έκθεσης επιχειρείται μια ανάγνωση του τέμπλου ως σύνθετη λατρευτική, καλλιτεχνική και πολιτισμική αναπαράσταση, παρακολουθώντας την εξέλιξή του μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα ναών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Ενενήντα επτά εκθέματα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Φ. Κόντογλου, ο Ν. Εγγονόπουλος, ο Σπ. Βασιλείου, ο Κ. Παρθένης, ο Γ. Γλιάτας, ο Ρ. Κοψίδης συγκροτούν ένα πανόραμα της νεοελληνικής θρησκευτικής τέχνης. Σε γόνιμο διάλογο µε τους δασκάλους εκτίθεται το έργο των σύγχρονων δημιουργών Μ. Καµπάνη, Γ. Κόρδη, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Π. Σάµιου, π. Σ. Σκλήρη και Στ. Φαϊτάκη, όχι αποκλειστικά µε λειτουργική σημασία, αλλά µε προσωπικό χαρακτήρα και όρους αμιγώς ζωγραφικούς. Επιπλέον, εκτίθενται σχέδια των Ν. Ανδραβιδιώτη, Γ. Νοµικού και Ε. Στίκα για ξυλόγλυπτα τέµπλα, που σµίλεψαν ο Θ. Νοµικός και µέλη της οικογένειας Ανδραβιδιώτη.

Τα εκθέματα προέρχονται από το δεύτερο τμήμα της σπουδαίας Συλλογής Βελιµέζη, τις προσωπικές Συλλογές των Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και Αλεξάνδρου Γερ. Μακρή, από πολλές άλλες ιδιωτικές Συλλογές και αρχεία, μουσεία, ναούς και μονές.

Για το video της έκθεσης πατήστε εδω

Μια νέα έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνοδεύει την έκθεση, η οποία περιέχει επιστημονικά κείμενα έχοντας ως κεντρικό άξονα το τέμπλο, με υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Η πολυτελής αυτή έκδοση, σε επιμέλεια του κ. Χρήστου Φ. Μαργαρίτη, περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ περιέχει και συνοπτικό κατάλογο των εκθεμάτων.

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και πραγματοποιείται µε τη στήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, τη συμβολή της MVN Consultants και στελεχών του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στον σχεδιασμό και τη διοργάνωσή της .

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα οργανώνονται ειδικές ξεναγήσεις για τους επισκέπτες, ενώ προγραμματίζονται και παράλληλες εκδηλώσεις

Για το video της εκδήλωσης πατήστε εδω

 

Πληροφορίες

Διάρκεια: 27 Οκτωβρίου 2017 έως 28 Φεβρουαρίου 2018

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Κυριακή: 9:00-16:00

Πρόγραμμα ξεναγήσεων:

Η πρώτη ξενάγηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, ώρα 12:00.

Για τις υπόλοιπες θα ανακοινωθεί πρόγραμμα

Πληροφορίες :www.mbp.gr , 231 330 6400

Φώτης Κόντογλου. Ο Άγιος Αντίπας επίσκοπος Περγάμου, 1964, μολύβι και σινική μελάνη σε χαρτί

Κωνσταντίνος Παρθένης. Ο Άγγελος του Ευαγγελισμού, 1920-1923, λάδι σε καμβά

Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Χριστός εσταυρωμένος, 1952, κάρβουνο και μολύβι σε χαρτί

Στέλιος Φαϊτάκης. Βημόθυρο, Zήτημα χρόνου, 2017, μεικτή τεχνική σε ξύλο. Το Βημόθυρο αυτό δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη ειδικά για την έκθεση.

Υλικό