Ημερομηνία
31 Οκτωβρίου 2007, ώρα 19:30
Συνοπτική Περιγραφή
Τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο επιστήμονα και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της ελληνικής γλώσσας

Η Βιβλιοθήκη του ιδρύματος «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» τίμησε τον μεγάλο επιστήμονα, Ομότιμο Καθηγητή Μεσαιωνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Κριαρά, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της ελληνικής γλώσσας, δημοτικιστή και εισηγητή του μονοτονικού. Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από τον ίδιο τον Καθηγητή παρευρέθηκαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εκπρόσωποι της Πολιτείας, και γενικότερα του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών. Ο Πειραιάς είναι η γενέθλια πόλη του τιμώμενου, γεγονός το οποίο έκανε την τιμητική αυτή εκδήλωση ακόμα πιο ιδιαίτερη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τον τιμώμενο, μίλησε συνοπτικά για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και παρουσίασε τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.

Ακολούθησε χαιρετισμός της Προέδρου της Βιβλιοθήκης Μαριλένας Λασκαρίδου η οποία είπε χαρακτηριστικά « καταθέτω την εικόνα που έχω εγώ στα δικά μου μάτια για τον καθηγητή Κριαρά “έναν καπετάνιο προσηλωμένο στο κατάρτι της επιστήμης του”».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ομιλίες των Καθηγητριών Αννας Αναστασιάδη – Συμεωνίδη και Δέσποινας Χειλά – Μαρκοπούλου.
Η κ. Αναστασιάδη – Συμεωνίδη, Καθηγήτρια του Α.Π.Θ, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά και αναφέρθηκε στο μεγάλο όραμά του, τη δημοτική γλώσσα.
Η κ. Δέσποινα Χειλά – Μαρκοπούλου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τοποθετήθηκε επιστημονικά πάνω στο Λεξικό της Μεσαιωνικής Δημώδους Γραμματείας του Καθηγητή.
Συγκινητική υπήρξε η στιγμή που ο Καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς πήρε το λόγο. Στην ομιλία του ευχαρίστησε θερμά τον Πάνο και τη Μαριλένα Λασκαρίδη και τους συνεργάτες τους για την τιμή που του έκαναν, τους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν, ευχαρίστησε τις δύο ομιλήτριες και έκανε μια σύντομη αναφορά στη ζωή του λέγοντας “…η όποια επιτυχία στο έργο μου οφείλεται στην αμέριστη αφοσίωση στην επιστήμη μου, στην αγάπη που από νέος αισθάνθηκα για τη γλώσσα του λαού μας και για την πνευματική ιστορία του τόπου μας”.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κόσμος όρθιος καταχειροκρότησε τον μεγάλο Επιστήμονα και Ανθρωπο και η κ. Μαριλένα Λασκαρίδου του παρέδωσε τιμητική πλακέτα.
Η βραδιά είχε ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς ήταν και η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος, όλα τα μέλη της οποίας παρέστησαν στην εκδήλωση.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, οι τέως Υπουργοί κύριοι Δρυς και Σουμάκης, ο Δήμαρχος Οινουσών, κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Πανεπιστημιακής Κοινότητας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και εξωτερικού.