Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ασχολείται συστηματικά με την Ναυτική Ιστορία και την Έρευνα. Στη μακρόχρονη πορεία του έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, δημιουργεί συμπράξεις και έχει στηρίξει έργα άλλων φορέων με στόχο την ανάδειξη της ναυτιλιακής και ναυτικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει Ναυτικό Τμήμα, το οποίο είναι αυτοτελές και εμπλουτίζεται συνεχώς, ώστε σήμερα περιλαμβάνει περισσότερους από 15.000 τίτλους. Σημαντικό τμήμα της ναυτικής βιβλιοθήκης αποτελεί η Βιβλιοθήκη Ναυτικού Δικαίου του βαρόνου Leo Delwaide. Η συγκεκριμένη συλλογή αριθμεί 7.700 τεκμήρια και αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες σε παγκόσμιο επίπεδο βιβλιοθήκες του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Δικτύου Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ.), στο οποίο συμμετέχουν ειδικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες με σημαντικές ναυτιλιακές συλλογές.

Η Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος αποτελείται από επιμέρους συλλογές με θεματολογία σχετική με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Περιλαμβάνει ενότητες με σπάνια ναυτικά όργανα από τον 18ο και 19ο αιώνα, φυσικά θαλάσσια ευρήματα, πίνακες, έργα τέχνης, καθώς και το αρχείο του υδροβιολόγου Δρ. Κωνσταντίνου Λασκαρίδη για την ιχθυολογία, την ωκεανογραφία και όλους τους τομείς της αλιείας. Σημαντικό τμήμα της Ναυτική Συλλογής αποτελεί η Συλλογή Nelson, η οποία περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα, δεκάδες επιστολές και τεκμήρια που συνδέονται με τον Άγγλο Ναύαρχο Horatio Nelson και είναι η μεγαλύτερη συλλογή εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Τμήμα της Ναυτικής Συλλογής εκτίθεται στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης.

Επιπλέον, το Ίδρυμα έχει αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες:

Πλήρης αποκατάσταση και ανακαίνιση των πετρόκτιστων φάρων Ταινάρου, Μαλέα και Ντάνας στον Πόρο

Υποστήριξη των εναλίων ανασκαφών στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Υποστήριξη του έργου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων

Εκθέσεις των πρόσφατων ευρημάτων των εναλίων ανασκαφών του ναυαγίου των Αντικυθήρων (2016-2018)

Υποστήριξη δράσεων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος