Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «Ηρακλής» στο Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την Τρίτη 28 Απριλίου, παρουσία του υπουργού Νικολάου Παναγιωτόπουλου.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο δωρητής Παναγιώτης Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μετά το πρώτο πλοίο Γενικής Υποστήριξης  «ΑΤΛΑΣ Ι», το οποίο δώρισε η οικογένεια του Πάνου Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό τον Δεκέμβριο του 2019, ολοκληρώθηκε η δωρεά ενός ακόμη νεότερου, μεγαλύτερου και ισχυρότερου πλοίου.  Το νέο πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα «VICTOR», είναι μήκους 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.500 τόνων, κατασκευής 2002.  Είναι μεγαλύτερο από το «ΑΤΛΑΣ Ι» και θα ενταχθεί στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού στις 6 Ιουλίου 2020, μετονομαζόμενο σε «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Το νέο πλοίο διαθέτει 2 προωστήριες μηχανές ισχύος 9.600 ίππων, 2 αξονικές γεννήτριες, 4 εγκάρσιους προωθητήρες, (2 πλώρα και 2 πρύμα) επιπλέον των 2 κύριων ελίκων των κύριων μηχανών.

Διαθέτει επιπλέον δυνατότητα DP2, δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (δυνατότητα που διαθέτει και το «ΑΤΛΑΣ Ι»), προσδίδοντας έτσι στο Πολεμικό Ναυτικό δυνατότητες για επιχειρήσεις τις οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να αναλάβει. Έχει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα άνω των 2.600 τόνων.

Η σχεδίαση και των δύο πλοίων έχει γίνει με γνώμονα την επιχειρησιακή ευελιξία που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφέρουν βαρέα άρματα και οχήματα μάχης και υποστήριξης, γερανούς, βαριές κατασκευές και εμπορευματοκιβώτια με διαμόρφωση και δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε αποστολής.

Εκπρόσωπος της οικογένειας δήλωσε : «Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες που περνάει η Πατρίδα μας, κάθε δυνατή ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι απλά υποχρέωση όλων των Ελλήνων».

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και η στρατιωτική ηγεσία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με μια ακόμα αξιόμαχη μονάδα που θα ενταχθεί άμεσα στη δύναμη του στόλου.