Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει για 2η χρονιά επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και επαγγελματίες του χώρου των Ανθρωπιστικών Σπουδών με θέμα Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Επιστημονικός υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Μανώλης Πατηνιώτης.

Οι συναντήσεις του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο του Ιδρύματος

επί των οδών Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, 185 35 Πειραιάς

 Το σεμινάριο θα διενεργηθεί σε εννέα 2ώρες συναντήσεις από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο 2018 και στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τη δεκαετία του 2000 έκανε σταδιακά την εμφάνισή του ένας όρος που προσπαθούσε να αποτυπώσει μια νέα πραγματικότητα στον ακαδημαϊκό χώρο: Digital Humanities. Όπως αποδείχτηκε στην πορεία, αυτή η νέα πραγματικότητα δεν ανήκει ούτε στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες ούτε στην τεχνολογία και τις επιστήμες της πληροφορίας. Ορίζει τον δικό της χώρο και εν πολλοίς αναιρεί την καθιερωμένη διάκριση ανάμεσα σε «ανθρωπιστικές» και «θετικές» επιστήμες. Πρόκειται για την περιοχή όπου η γλωσσολογία συναντά την υπολογιστική τεχνολογία, η ανθρωπολογία εξερευνά τα δίκτυα που ενοποιούν τον φυσικό και τον εικονικό κόσμο, οι παραστατικές τέχνες καταλύουν τα όρια ανάμεσα στη σκηνή και το εργαστήριο και η ιστορία μετασχηματίζεται μέσω της πληροφορικοποίησης των μέσων διαχείρισης της ανθρώπινης μνήμης.Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τον χώρο του ψηφιακού, όπως κι αν τον αντιλαμβάνονται όσες και όσοι τον μελετούν ή εργάζονται σε αυτόν. Και είναι αλήθεια ότι τον αντιλαμβάνονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο καθένας κι η καθεμιά έχει μια μερική θεώρηση ενός φαινομένου που ακόμα είναι αδύνατο να περιγραφεί με συνεκτικό τρόπο, αλλά αναντίρρητα μετασχηματίζει το σύνολο της βιωμένης εμπειρίας.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Οι εισηγητές και οι εισηγήτριες θα φέρουν στο φως σημαντικές όψεις και πρακτικές των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, θα συζητήσουν την ιδιαιτερότητά τους και θα σκιαγραφήσουν το νέο, διευρυμένο πλαίσιο της ανθρώπινης εμπειρίας. Οι φετινές διαλέξεις έχουν διαφορετικό περιεχόμενο από τις διαλέξεις του επιμορφωτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε το 2017. Μπορούν να τις παρακολουθήσουν όσες και όσοι παρακολούθησαν τον πρώτο κύκλο, αλλά και άτομα που ενδιαφέρονται να έχουν μια υψηλού επιπέδου εισαγωγική επαφή με τον χώρο των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στον χώρο, πέρα από την εξοικείωση με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και με τις υπηρεσίες του διαδικτύου.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη καλεί για δεύτερη χρονιά τους φίλους του σε μια σειρά διαλέξεων που θα επιχειρήσουν να εξερευνήσουν το «ψηφιακό οικοσύστημα».

Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο παρακαλούμε να υποβάλετε την ηλεκτρονική  αίτηση  https://goo.gl/forms/SJsJMoqORVnOQ8AC2

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εάν επιθυμείτε να καταβάλετε το ποσό της συμμετοχής μέσω τραπεζικής κατάθεσης, παρακαλούμε στην αιτιολογία κατάθεσης να αναγράψετε τον τίτλο του σεμιναρίου και το όνομά σας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: IBAN GR56 0260 2460 0000 3020 0244 833, τράπεζα EUROBANK

Αιτήσεις δεκτές έως και την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος

Κόστος συμμετοχής: 50,00€

Προεγγραφή έως και τις 19 Οκτωβρίου: 35,00€ (με καταβολή του κόστους συμμετοχής)

Φοιτητές, άνεργοι: 25,00€

 

Υλικό