Πειραιάς, 19 Ιουνίου 2015
Το Σεπτέμβριο του 2014 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η αρχική φάση της ενάλιας έρευνας για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν σημαντικά ευρήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στις 10 Δεκεμβρίου 2014.
Το πρόγραμμα “Επιστροφή στα Αντικύθηρα” συνεχίζεται το 2015, καθώς έχει εξασφαλιστεί πενταετής άδεια εναλίων ερευνών στο ναυάγιο.
Από τη Δευτέρα 15 μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουνίου, ο Γλάρος βρισκόταν στα Αντικύθηρα, μεταφέροντας το Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα Sirius και παρέχοντας υποστήριξη στην ομάδα από το Woods Hole Oceanographic Institution, το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Sydney της Αυστραλίας (University of Sydney’s Australian Centre for Field Robotics – ACFR) και στους Έλληνες δύτες-Αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το έργο της ομάδας που ολοκληρώθηκε ήταν η επέκταση της φωτομωσαικής χαρτογράφησης ακριβείας που είχε γίνει την περυσινή χρονιά ώστε να καλύψει πλήρως την περιοχή του ναυαγίου. Στη συνέχεια, με την επίθεση επι του ψηφιακού φωτομωσαικού χάρτη ακριβείας των εντοπισμών και από άλλα εντοπιστικά όργανα (κυρίως ανιχνευτές μετάλλων) θα αποκτηθεί πλήρης εικόνα του ναυαγίου, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι εργασίες υποβρύχιας ανασκαφής. Για να δείτε τον τρόπο επιχείρησης του ΑΥΟ SIRIUS, πατήστε εδώ.
Οι έρευνες διεξάγονται υπό την εποπτεία της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και άλλων φορέων. Για ενημέρωση απευθείας απο το πεδίο ερευνών στα Αντικύθηρα, πατήστε εδώ.
 Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», σε στενή συνεργασία με τον Αμερικανό επιστήμονα και ερευνητή του Woods Hole Institution Β. Foley, συνεχίζει να υποστηρίζει το πρόγραμμα διαθέτοντας την θαλαμηγό της οικογενείας του Πάνου Λασκαρίδη, με τη βεβαιότητα ότι η “Επιστροφή στα Αντικύθηρα” θα αποφέρει πλούσια ευρήματα που θα βελτιώσουν σημαντικά τις γνώσεις μας γύρω από το ναυάγιο και την εποχή του.
Antikithira1(1)
 antikythera