Κατεβάστε εδώ

O Gaspare Fossati (1809-1883) και ο αδελφός του Giuseppe Fossati (1822-1891), γόνοι αρχιτεκτόνων, γεννήθηκαν στην Ελβετία και σπούδασαν στη Βενετία και στο Μιλάνο.

Στα 1847 ο σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίντ ανέθεσε στους αδελφούς Fossati τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης στην Αγία Σοφία, καθώς το μνημείο δεν είχε συντηρηθεί για αιώνες. Τα έργα, που διήρκεσαν δύο χρόνια και στα οποία εργάστηκαν περισσότεροι από οκτακόσιοι εργάτες, περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του θόλου και των παράπλευρων ημιθολίων, καθαρισμό των ψηφιδωτών, αντικατάσταση των πολυελαίων, ανακαίνιση του μιχράμπ και του μιμπάρ, ενώ προστέθηκαν στους τέσσερις πεσσούς οι τεράστιοι κυκλικοί πίνακες με τα καλλιγραφικά στοιχεία.

Στα 1852, μετά την αποπεράτωση των έργων και τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια της Αγίας Σοφίας (13 Ιουλίου 1849), δημοσίευσαν στο Λονδίνο τη συγκεκριμένη έκδοση, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από λιθογραφίες, με εντυπωσιακές απόψεις από το εσωτερικό του μνημείου, το οποίο από το 1453 λειτουργούσε ως τέμενος. Η έκδοση προλογίζεται με μικρό ιστορικό των αρχιτεκτονικών φάσεων του κτηρίου, και τις λιθογραφίες υπογράφει ο Louis Haghe.

Πηγή: Travelogues, Ιόλη Βιγγοπούλου 

Συγγραφέας: Gaspard Fossati
Τίτλος: Aya Sofia Constantinople, As recently restored by Order of H.M. the Sultan Abdul Medjid
Τόπος έκδοσης: Λονδίνο
Εκδότης: P. & C. Colhaghi
Χρονολογία έκδοσης: 1852
Προέλευση: Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Σελίδες: 32
Γλώσσα: Γαλλικά