Ημερομηνία
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009, ώρα 19.30
Συνοπτική Περιγραφή
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει την ιδιαίτερη τιμή να καλωσορίζει στο χώρο του έναν από τους σημαντικότερους και πλέον διακεκριμένους σε διεθνές επίπεδο επιστήμονες της εποχής μας, τον καθηγητή Φώτη Καφάτο, για μία ομιλία με αντικείμενο τη θέση της παιδείας σε σχέση με τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας.

Την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009 έδωσε ο καθ. Φώτης Καφάτος τη διάλεξή του με θέμα «Επένδυση στην έρευνα και την παιδεία: Η διέξοδος της Ευρώπης από την κρίση» στο χώρο του Ιδρύματος σε ένα κοινό αποτελούμενο από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας.

kafatos4

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, κ. Μαριλένα Λασκαρίδου, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός του Ακαδημαϊκού, Καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Cambridge και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος, κ. Αθανάσιου Φωκά, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του ανέδειξε σημαντικά σημεία της διεθνούς πορείας του συναδέλφου του, καθ. Φώτη Καφάτου.

Kafatos3

Στη συνέχεια, ο καθ. Καφάτος πήρε το λόγο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο σημαντικό έργο του Ιδρύματος στο χώρο της παιδείας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της επίκαιρης ομιλίας του. Ο καθηγητής ανέδειξε την παιδεία ως βάση της ευημερίας και ανάπτυξης, επισημαίνοντας την αριστεία ως μοναδικό απαραίτητο κριτήριο για την πρόοδο και εξέλιξη της Ευρώπης. Αυτή ακριβώς είναι και η βάση του φιλόδοξου προγράμματος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), το οποίο παρουσίασε ο καθ. Καφάτος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε έρευνες οι οποίες αφορούν σε όλο το φάσμα των επιστημών. Ο διακεκριμένος επιστήμονας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πλαίσιο, χρησιμοποιώντας ως βάση αποτελέσματα ερευνών, με στόχο να τονίσει τις προϋποθέσεις για μία ιδανική εξέλιξη στο μέλλον.

Η ορθή αξιολόγηση, η ισότητα των ευκαιριών, η διάκριση των ερευνητών για το έργο τους, η ευγενής άμιλλα για την παραγωγή και κατάκτηση της γνώσης αλλά και η αξιοποίηση της γνώσης αυτής ως βάσης για την ευημερία της Ευρώπης ήταν οι κύριες αρχές που ανέπτυξε ο καθηγητής. Η ομιλία του προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, οι οποίοι έθεσαν τις ερωτήσεις τους μετά τη λήξη της ομιλίας. Η παρουσία του καθ. Φώτη Καφάτου, ενός από τους σημαντικότερους επιστήμονες της εποχής μας, ήταν μία ιδιαίτερη τιμή για το Ίδρυμα.

Ο καθ. Καφάτος γεννήθηκε στην Κρήτη. Το 1969, έγινε ο νεότερος σε ηλικία καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου και δίδαξε μέχρι το 1994.  Από το 1993 έως το 2005, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Ευρωπαïκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας – το σημαντικότερο εργαστήριο μοριακής βιολογίας στην Ευρώπη – με έδρα τη Χαïδελβέργη. Παράλληλα προς την παγκόσμια πορεία του, αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στην εξέλιξη και ανάπτυξη των επιστημών στην Ελλάδα, έχοντας μεταξύ άλλων συντελέσει σημαντικά στην ίδρυση των τμημάτων Βιολογίας στα πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης, στα οποία έχει υπάρξει και καθηγητής. Έχει επίσης ιδρύσει στη γεννέτειρά του το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, το οποίο και διηύθυνε ως το 1993. Κατά τη δεκαετία του ’60 υπήρξε ένας από τους πρώτους επιστήμονες που εισήγαγαν τη μοριακή βιολογία στη μελέτη της ανάπτυξης, ενώ είναι υπεύθυνος για ρηξικέλευθα επιστημονικά επιτεύγματα, στα οποία περιλαμβάνονται η ανάπτυξη της διαδικασίας κλωνοποίησης του cDNA, η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος της Drosophilia melanogaster το ευρύτερο έργο του στη μελέτη των γονιδιωμάτων και η εφεύρεση της τεχνικής dot-blot, ενώ υπήρξε από τους σημαντικότερους ερευνητές της προσπάθειας για την αποκωδικοποίηση των γονιδιωμάτων του κουνουπιού και του παρασίτου της ελονοσίας που ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 2002.

Ο καθ. Καφάτος σήμερα κατέχει την έδρα ”Insect Immunogenetics” στο Imperial College του Λονδίνου και είναι Πρόεδρος του Ευρωπαïκού Συμβουλίου Έρευνας. Ανήκει στις πλέον έγκριτες διεθνείς Επιτροπές επιστημονικών κέντρων και οργανισμών. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις, ενώ είναι επίτιμο μέλος πολλών ευρωπαïκών και αμερικανικών ακαδημαικών κοινοτήτων.

Υλικό