Για φαντάσου..

Ένα τραγούδι, ένα άστρο, ένα λουλούδι, ένα ποίημα, μια μουσική, μια σιωπή, ένα παιχνίδι σε μια γωνιά, σε μια ματιά, σε μια ζωγραφιά, σ’ ένα χαρτί, σε ένα βιβλίο! Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συναντά το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, συνεχίζεται και τον Σεπτέμβρη, για παιδιά 4 έως 14 ετών.

Για φαντάσου.. Μια Βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε χώρο φαντασίας, παιχνιδιού και  ανεμελιάς! Ένα παραμύθι ή μια ιστορία να γίνεται θεατρική παράσταση, ένα ποίημα να σε ταξιδεύει σε μέρη μαγικά και να σε κάνει να ονειρεύεσαι! Όλα αυτά θα μπορέσουν να ζήσουν όσοι μικροί μας φίλοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019τον Σεπτέμβριο, με θέμα «Για φαντάσου…». Πρόκειται για μια σειρά βιωματικών δράσεων μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον της τοπικής τους Βιβλιοθήκης, που στόχο έχει να αναπτύξει και να απελευθερώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μέσα από την επαφή τους με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, το θέατρο, τη μουσική κ.ά.

Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία διαρκεί από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 και αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Υλοποιείται από το ΔΕΒ με το συντονισμό της ΕΒΕ και ο σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία απαρτίζεται από τις: Καλή Κυπαρίσση, Ιωάννα Ρωμηού, Μαρία Σταγώνη, Σοφία Λεβαντή. Συνολικά σχεδιάστηκαν 16 προγράμματα, τα οποία δημιούργησαν οι: Εύη Γεροκώστα, Μιχάλης Γκέκος, Γεωργία Δαμοπούλου, Μαριάννα Κάλμπαρη, Εύα Λέφα, Καλλιόπη Μυλωνά, Νίκος Νίκας, Θοδωρής Οικονόμου, Μαρία Παπαγιάννη, Δημήτρης Παππάς, Φοίβος Παπαχατζής, Αργυρώ Πιπίνη, Δικαίος Χατζηπλής.

Η ομάδα δημιουργών των εκπαιδευτικών εργαστηρίων αποτελείται από Ακαδημαϊκούς, Πανεπιστημιακούς, Ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, Ψυχολόγους, Εμψυχωτές, Θεατρολόγους, Ηθοποιούς, Περιβαλλοντολόγους, Φυσικούς, Αστροφυσικούς, Συγγραφείς, Συνθέτες και Παιδαγωγούς και προτείνει μια σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών διαδρομών με πυξίδα…. τη φαντασία! Λογοτεχνικά εργαστήρια, αυτοσχεδιασμοί, περιβαλλοντικές δράσεις, μουσικά εργαστήρια, τραγούδια και δοκιμές σύνθεσης, βιωματικές ασκήσεις, μαθηματικές πράξεις, ταξίδια στα μυστικά του νου θα χαρίσουν σε όλα τα παιδιά τη χαρά της δημιουργίας να πλάθουν ιστορίες και εικόνες, να κάνουν ταξίδια τολμηρά, να ενώνουν διαφορετικά στοιχεία και να εξάγουν ομοιότητες, να αμφισβητούν σε μια αναζήτηση απαντήσεων, να κατανοούν την πραγματικότητα και να οραματίζονται το αύριο καλλιεργώντας τη φαντασία τους στον φανταστικό κόσμο της βιβλιοθήκης.

Για τον Σεπτέμβριο, η Δανειστική Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θα φιλοξενήσει δύο προγράμματα, συμμετέχοντας στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν. 

Για την περίοδο του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα δύο παρακάτω προγράμματα, τα οποία θα υλοποιήσει η Σοφία Λεβαντή:

  • Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 11.00-13.00Για φαντάσου….Τη δική σου ιστορία (Εργαστήριο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων), της Μαριάννας Κάλμπαρη
  • Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 11.00-13.00Για φαντάσου…Το καλοκαίρι «Την ώρα που τα ονείρατα αληθεύουν»*, της Αργυρώς Πιπίνη
    *στίχος από ποίημα του Γ. Σεφέρη από τη συλλογή ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙ

Για τη συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα, απαραίτητη είναι η συμπλήρωση της φόρμας, ανοίγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Φόρμα Συμμετοχής

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τη Δευτέρα 26 Αυγούστου.

Χώρος διεξαγωγής των προγραμμάτων: Δανειστική Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» Κουντουριώτου 173, 185 35 Πειραιάς

Υλικό