Για φαντάσου…

Ένα τραγούδι, ένα άστρο, ένα λουλούδι, ένα ποίημα, μια μουσική, μια σιωπή, ένα παιχνίδι σε μια γωνιά, σε μια ματιά, σε μια ζωγραφιά, σ’ ένα χαρτί, σε ένα βιβλίο! Αυτό το καλοκαίρι όλα αρχίζουν αλλιώς! Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συναντά το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 ξεκινά!

Για φαντάσου… Αν μπορούσες να ακούσεις τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών… Αν μπορούσες να ταξιδέψεις μέχρι τον Άρη και να δεις πως μια μέρα οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν εκεί! Φαντάσου μια Βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας και μέσα από τα βιβλία να ξεπηδούν οι ήρωες τους ή ακόμα η Βιβλιοθήκη αυτή να γίνεται ένας χώρος για κυνήγι θησαυρού ή μια χρονομηχανή! Φαντάσου τα όνειρα σου να γίνουν μια ιστορία που θα φτιάξεις και θα παίξεις με εσένα πρωταγωνιστή! Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα μπορέσουν να ζήσουν όσα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…». Πρόκειται για μια σειρά βιωματικών δράσεων μέσα στο ξεχωριστό περιβάλλον της τοπικής τους Βιβλιοθήκης, που στόχο έχει να αναπτύξει και να απελευθερώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, μέσα από την επαφή τους με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, το θέατρο, τη μουσική, τα μαθηματικά κ.ά. Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας θα πραγματοποιηθεί  από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου 2019 για παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών.

Η ομάδα δημιουργών των εκπαιδευτικών εργαστηρίων αποτελείται από Ακαδημαϊκούς, Πανεπιστημιακούς, Ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, Ψυχολόγους, Εμψυχωτές, Θεατρολόγους, Ηθοποιούς, Περιβαλλοντολόγους, Φυσικούς, Αστροφυσικούς, Συγγραφείς, Συνθέτες και Παιδαγωγούς και προτείνει μια σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών διαδρομών με πυξίδα…. τη φαντασία! Λογοτεχνικά εργαστήρια, αυτοσχεδιασμοί, περιβαλλοντικές δράσεις, μουσικά εργαστήρια, τραγούδια και δοκιμές σύνθεσης, βιωματικές ασκήσεις, μαθηματικές πράξεις, ταξίδια στα μυστικά του νου θα χαρίσουν σε όλα τα παιδιά τη χαρά της δημιουργίας να πλάθουν ιστορίες και εικόνες, να κάνουν ταξίδια τολμηρά, να ενώνουν διαφορετικά στοιχεία και να εξάγουν ομοιότητες, να αμφισβητούν σε μια αναζήτηση απαντήσεων, να κατανοούν την πραγματικότητα και να οραματίζονται το αύριο καλλιεργώντας τη φαντασία τους στον φανταστικό κόσμο της βιβλιοθήκης.

Συνολικά προτείνονται 16 προγράμματα τα οποία δημιούργησαν οι: Εύη Γεροκώστα, Μιχάλης Γκέκος, Γεωργία Δαμοπούλου, Μαριάννα Κάλμπαρη, Εύα Λέφα, Καλλιόπη Μυλωνά, Νίκος Νίκας, Θοδωρής Οικονόμου, Μαρία Παπαγιάννη, Δημήτρης Παππάς, Φοίβος Παπαχατζής, Αργυρώ Πιπίνη, Δικαίος Χατζηπλής.

Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Υλοποιείται από το ΔΕΒ με το συντονισμό της ΕΒΕ και ο σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία απαρτίζεται από τις: Καλή Κυπαρίσση, Ιωάννα Ρωμηού, Μαρία Σταγώνη, Σοφία Λεβαντή.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη “ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ” του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 του Δίκτυου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με τα παρακάτω προγράμματα. Η συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν.

Για την περίοδο του Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω προγράμματα, τα οποία θα υλοποιήσουν οι: Παναγιώτα Δεδετζή,Μαριλένα Κοκονάκη, Ιωάννα Ρωμηού, Μαρία Σταγώνη

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΩΡΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δευτέρα 15 Ιουλίου11:00 – 13:00Για φαντάσου… να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους… (της Εύας Λέφα)
Τρίτη 16 Ιουλίου11:00 – 13:00Για φαντάσου… ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου (του Θοδωρή Οικονόμου)
Τετάρτη 17 Ιουλίου11:00 – 13:00Για φαντάσου… ταξίδια του νου, όλη η γη στα χέρια σου (της Μαρίας Παπαγιάννη)
Πέμπτη 18 Ιουλίου11:00 – 13:00Για φαντάσου… μια βαλίτσα με εισιτήριο μια σελίδα (του Νίκου Νίκα)
Παρασκεύη 19 Ιουλίου11:00 – 13:00Για φαντάσου… φύσα φύσα το φεγγάρι… (της Εύης Γεροκώστα)
Δευτέρα 22 Ιουλίου11:00 – 13:00Για φαντάσου… τα μαξιλάρια των ονείρων μου (της Γεωργίας Δαμοπούλου)
Τετάρτη 24 Ιουλίου11:00 – 13:00Για φαντάσου… τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία (του Δικαίου Χατζηπλή)
Τετάρτη 31 Ιουλίου11:00 – 13:00Για φαντάσου… ταξίδι στα μυστικά του νου (του Δημήτρη Παππά)

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019.

Χώρος διεξαγωγής των προγραμμάτων: Δανειστική Βιβλιοθήκη “ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ” Κουντουριώτου 173, 185 35 Πειραιάς

Υλικό