
Σας καλωσορίζουμε στη σελίδα-σημείο συνάντησης για τον κύκλο εκδηλώσεων που εγκαινιάζει τη συνεργασία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία. Στις διαλέξεις, εκλεκτοί επιστήμονες παρουσιάζουν τα νεότερα δεδομένα της σύγχρονης έρευνας σχετικά με την Αθήνα στα τελευταία χρόνια της οθωμανική κυριαρχίας και κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα (18ος-190ς αιώνας).
- Κάθε ομιλία μαγνητοσκοπείται και θα αναρτάται στην παρούσα σελίδα.
- Μετά την ανάρτηση της μαγνητοσκοπημένης ομιλίας θα ακολουθεί LIVE CHAT με τους εισηγητές, στην παρούσα σελίδα.
- Η ημέρα και η ώρα των διαδικτυακών συναντήσεων θα ανακοινώνεται εγκαίρως στις ιστοσελίδες των διοργανωτών και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους.
Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του κ. Μανόλη Κορρέ, Καθηγητή Αριτεκτονικής ΕΜΠ, με θέμα “Το κέντρο της Αθήνας τον 18ο αιώνα“ και την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, ο κ. Κορρές απάντησε σε ερωτήματα του κοινού σε Live Chat. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της διάλεξης στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη εδώ και στην ιστοσελίδα μας εδώ.
Στις 24 Οκτωβρίου, η Κατερίνα Στάθη, ιστορικός της οθωμανικής περιόδου, παρουσίασε πορίσματα πρωτογενούς έρευνας με θέμα «Η Αθήνα στα χρόνια του Χατζή Αλή Χασεκή». Η κα Στάθη μίλησε για την περίοδο της κυριαρχίας του διαβόητου αυτού κυβερνήτη της Αθήνας, ο οποίος άφησε τα ίχνη του στο αστικό τοπίο αλλά και στην προφορική παράδοση. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της διάλεξης εδώ, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Στις 31 Οκτωβρίου, η κα Στάθη επικοινώνησε με το κοινό μέσα από το Live Chat, απάντησε σε ερωτήματα και έγινε συζήτηση για την Αθήνα του 18ου αιώνα.
Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η ομιλία της αρχιτέκτονος Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη, Ομότιμης Καθηγήτριας ΕΜΠ, με τίτλο “Αναγνωρίζοντας την Αθήνα του 19ου αιώνα στην Αθήνα του Σήμερα“. Με οδηγό την ομιλήτρια, το κοινό “περιπλανήθηκε” στην πρωτεύουσα και προσπάθησε να αναγνωρίσει τα αρχιτεκτονικά ίχνη του παρελθόντος στη σημερινή μορφή της πόλης. Το βίντεο της διάλεξης μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Στις 21 Νοεμβρίου η ιστορικός Νάσια Γιακωβάκη, Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίοιυ Αθηνών, παρουσίασε την ομιλία με τίτλο “Αθήνα, τέλη 18ου αιώνα: η διπλή ταυτότητα“. Η κα Γιακωβάκη ανέπτυξε το ζήτημα της σταδιακής διαμόρφωσης της “ευρωπαϊκής” ταυτότητας της πόλης των Αθηνών κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, η οποία οδήγησε στην εξέλιξή της σε πόλη-σύμβολο για την παγκόσμια ιστορία και διανόηση. Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, η κυρία Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ανέπτυξε το θέμα “To ελληνικό κράτος ως νέος τόπος επιχειρηματικών προσδοκιών το πρώτο μισό του 19ου αιώνα“. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στη γεωργία, την μεταποίηση πρώτων υλών και τις υπηρεσίες, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και η χρηματοδότηση, τους τομείς που αποτέλεσαν το πεδίο των ιδιωτικών και κρατικών επιχειρηματικών επενδύσεων στα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη εδώ, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Στις 28 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαλέξεων με την ομιλία του ιστορικού Şükrü Ilıcak, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Η Αθήνα στα οθωμανικά έγγραφα στην περίοδο της ελληνικής επανάστασης“. Ο Δρ. Ilicak παρουσίασε έγγραφα τα οποία απηχούν την οθωμανική αντιμετώπιση της ελληνικής Επανάστασης του 1821, σχετιζόμενα κυρίως με την Αθήνα και ειδικότερα με την πολιορκία της Ακρόπολης. Η διάλεξη του Δρ. Ilicak έγινε στα ελληνικά και είναι διαθέσιμη εδώ, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Hashtag εκδηλώσεων: #OT_Athens