Ημερομηνία
3 Δεκεμβρίου 2008, 4 Φεβρουαρίου 2009 και 4 Μαρτίου 2009
Συνοπτική Περιγραφή
Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ επισκέπτεται τη Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» και συναντά μαθητές Λυκείου
Θέμα Προγράμματος
Η επικαιρότητα του Βυζαντίου
Ομάδα Προγράμματος

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης

Πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις της κ. Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ με μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιεί η Βιβλιοθήκη για τη σχολική περίοδο 2008 – 2009. Η πρύτανις συναντήθηκε με  μαθητές Γυμνασίου και  Λυκείου και ανέπτυξε το θέμα «Η επικαιρότητα του Βυζαντίου».

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» καλοσώρισε την πρώτη γυναίκα πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και πρώτη πρόεδρο του Ιστορικού τμήματός του, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του πνεύματος παγκοσμίως, την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών μετά την αποφοίτησή της. Το 1953, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι. Δύο χρόνια μετά, διορίσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), ενώ το 1964 έλαβε τον τίτλο της διευθύντριας του Κέντρου και το 1967 αυτόν της καθηγήτριας στη Σορβόννη, ενώ στο μεταξύ τιμήθηκε με τον τίτλο του DocteurdesLettres. Διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο ParisI, εξελέγη Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (1970-1973) και το 1976, Πρύτανης.

Είναι Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα) και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Επίσης, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων, Πρύτανης των Πανεπιστημίων των Παρισίων, και Πρόεδρος του Κέντρου GeorgesPompidou- Beaubourg. Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιστισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Το πρόγραμμα θα παρακολούθησαν 500 παιδιά από τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3 Δεκεμβρίου 2008, 4 Φεβρουαρίου 2009 και 4 Μαρτίου 2009