Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 (European Maritime Day 2015) που το 2015 εορτάσθηκε στον Πειραιά. Οι εκδηλώσεις συντονίστηκαν από τον Δήμο Πειραιά υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 19:30, έλαβε χώρα ομιλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής Αθηνών Λίας Ι. Αθανασίου με θέμα «Η εξέλιξη του Ναυτικού Δικαίου, ιδωμένη μέσα από τη βιβλιοθήκη Delwaide».

Η συλλογή του Καθηγητή Ναυτικού Δικαίου στο Πανεπιστημίου της Αμβέρσας, Δημάρχου και Πρόεδρου του Οργανισμού Λιμένος της Αμβέρσας, Βαρόνου Leo Delwaide, αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες σε παγκόσμιο επίπεδο βιβλιοθήκες του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου. Ο κύριος όγκος της συλλογής, η οποία συγκαταλέγεται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», περιλαμβάνει βιβλία που αναφέρονται στο Ναυτικό και Γενικό Δίκαιο. Σημαντικές είναι οι ενότητες που αναφέρονται στην Ιστορία της Ναυτιλίας και σε λαούς με Ναυτική Ιστορία, ενώ μέρος της συλλογής Delwaide αποτελείται από παλαίτυπες εκδόσεις, οι οποίες χρονολογούνται από το 1530 μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα.

Για Video από την εκδήλωση, πατήστε εδώ.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, επί των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά (Πασαλιμάνι). Η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Η βιβλιοθήκη Delwaide. Δείτε αναλυτικά τους καταλόγους της συλλογής.