Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 19.00 δόθηκε στo χώρο του Ιδρύματος διάλεξη του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Δημήτρη Νανόπουλου με θέμα «Μοντέρνα Κοσμογονία και η ταχύτης του φωτός».
Ο Καθηγητής εκλαϊκεύοντας, ως κάποιο βαθμό, ένα εξ αντικειμένου δύσκολο θέμα για ένα ποικίλο ακροατήριο, κατόρθωσε να περάσει το Κοσμολογικό Μοντέλο και τα στάδια της εξέλιξης του σε μια διαχρονία 13,7 δισεκατομμυρίων ετών με βάση τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και να δείξει τις απειροελάχιστες μεταβολές της σταθεράς της ταχύτητας του φωτός ως προς την αναφορικότητα σε συμπαντικά πεδία, που περνούν τα φωτόνια κατά την κίνησή τους στον χωροχρόνο.

Στην ομιλία παρευρέθησαν ο Βουλευτής του Νομού Ηλείας Παναγιώτης Αδρακτάς ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα, η Πρόεδρος του Β΄ Διαμερίσματος του Δήμου Πειραιά Κεχαγιά Ζωή εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος Τάκης Αράπογλου, Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί, Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φίλοι των γραμμάτων και της Φυσικής Επιστήμης.Την ομιλία του Καθηγητή προλόγισε η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, κ. Μαριλένα Λασκαρίδου.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Καθηγητής κ. Νανόπουλος δέχτηκε ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, ενώ εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή και η διατύπωση καίριων ερωτημάτων από τους φοιτητές και μαθητές.