Η έκθεση φιλοξενείται στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, Οδό 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτή Μουτσοπούλου, στη Ζέα, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής της πόλης. Η έκθεση περιλαμβάνει 82 ιδιόγραφες επιστολές του Λόρδου Ναυάρχου Nelson, δεκάδες εφημερίδες της εποχής που μνημονεύουν τις νίκες του Nelson, πολλά προσωπικά αντικείμενα του Ναυάρχου, περί τα 1.500 βιβλία με θέμα τον Nelson και τους Ναπολεόντειους πολέμους και μία συλλογή αξιόλογων πινάκων, θαλασσογραφιών και χαρακτικών έργων στα οποία απεικονίζεται ο ίδιος ο Nelson, κάποιες από τις ναυμαχίες του και ο θάνατός του. Διαθέτει επιπλέον και μία σημαντική συλλογή περίπου 30 μοντέλων διαφόρων τύπων πολεμικών πλοίων από κόκαλο ή ελεφαντοστό κατασκευασμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Ναπολεόντειων πολέμων.

Ανάμεσα στα προσωπικά του αντικείμενα είναι ένα ζευγάρι δαχτυλίδια τα οποία ο ίδιος αντάλλαξε με την Emma Lady Hamilton, διάφορα ασημικά από τα σερβίτσια του, μία από τις προσωπικές του σφραγίδες, μία τούφα από τα μαλλιά του, ένα συνδυαστικό σκεύος σερβιρίσματος που χρησιμοποιούσε ο ίδιος μετά τον ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού (μαχαίρι-πιρούνι) και ένα κομμάτι από τη σημαία της ναυαρχίδας του HMS Victory σε κορνίζα.

Όλα τα παραπάνω έχουν συλλεγεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια από τον Πάνο Λασκαρίδη, R.C.N.C. σε διάφορες δημοπρασίες αλλά και από άλλους συλλέκτες ενώ μέρη της συλλογής έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στα Χανιά, στη Ρόδο και στις Νήσους Falkland.

Η συλλογή αποτελεί μέρος της Κύριας Ναυτιλιακής Συλλογής και Έκθεσης του Ιδρύματος η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό στους ίδιους χώρους, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Ιστορικής Βιβλιοθήκης (09:00-17:00 Δευτέρα έως Παρασκευή). Τεκμήρια ειδικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερης σημασίας είναι επισκέψιμα μόνο κατόπιν συνεννόησης.

Οι πλήρεις κατάλογοι όλων των τεκμηρίων της συλλογής βρίσκεται εδώ:

Υλικό