Η Συλλογή περιλαμβάνει 82 ιδιόγραφες επιστολές του Λόρδου Ναυάρχου Nelson, δεκάδες εφημερίδες της εποχής που μνημονεύουν τις νίκες του Nelson, πολλά προσωπικά αντικείμενα του Ναυάρχου, περί τα 1.500 βιβλία με θέμα τον Nelson και τους Ναπολεόντειους πολέμους και μία συλλογή αξιόλογων πινάκων, θαλασσογραφιών και χαρακτικών έργων στα οποία απεικονίζεται ο ίδιος ο Nelson, κάποιες από τις ναυμαχίες του και ο θάνατός του. Διαθέτει επιπλέον και μία σημαντική συλλογή περίπου 30 μοντέλων διαφόρων τύπων πολεμικών πλοίων από κόκαλο ή ελεφαντοστό κατασκευασμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Ναπολεόντειων πολέμων.

Ανάμεσα στα προσωπικά του αντικείμενα είναι ένα ζευγάρι δαχτυλίδια τα οποία ο ίδιος αντάλλαξε με την Emma Lady Hamilton, διάφορα ασημικά από τα σερβίτσια του, μία από τις προσωπικές του σφραγίδες, μία τούφα από τα μαλλιά του, ένα συνδυαστικό σκεύος σερβιρίσματος που χρησιμοποιούσε ο ίδιος μετά τον ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού (μαχαίρι-πιρούνι) και ένα κομμάτι από τη σημαία της ναυαρχίδας του HMS Victory σε κορνίζα.

Όλα τα παραπάνω έχουν συλλεγεί κατά τα τελευταία 30 χρόνια από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Πάνο Λασκαρίδη, σε δημοπρασίες αλλά και από άλλους συλλέκτες ενώ μέρη της συλλογής έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στα Χανιά, στη Ρόδο και στις Νήσους Falkland.

Η συλλογή αποτελεί μέρος της Ναυτικής Συλλογής του Ιδρύματος, τμήμα της οποίας εκτίθεται στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς) και είναι ανοιχτή για το κοινό. Τεκμήρια ειδικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερης σημασίας είναι επισκέψιμα μόνο κατόπιν συνεννόησης.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-17.00 (εκτός επίσημων αργιών)

Οι κατάλογοι όλων των τεκμηρίων της συλλογής βρίσκονται αναρτημένοι/συνημμένοι στην παρούσα δημοσίευση.

Υλικό