Ημερομηνία
10-ΑΠΡ-2013
Συνοπτική Περιγραφή
"Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ" Κ. ΣΠ. ΣΤΑΪΚΟΣ

Ένας διάλογος του συγγραφέα Κωνσταντίνου Στάικου με τον Ακαδημαϊκό Αθανάσιο Φωκά

Την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013, ώρα 19.30, πραγματοποιήθηκε στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας» του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου που διεξήχθη σε μορφή διαλόγου μεταξύ του συγγραφέα και του Ακαδημαϊκού Αθανασίου Φωκά. Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκε ο κόσμος του βιβλίου από την εποχή του Σωκράτη, οι ποικίλες εκδοτικές διαδικασίες στους κόλπους της Ακαδημίας, τα βιβλία που συνέλεγε ο Πλάτωνας για την προσωπική του βιβλιοθήκη και της Ακαδημίας, και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του οικοδομήματος, όπως και η χρήση των διαφόρων στεγασμένων αιθουσών. Προσδιορίστηκε, επίσης, και η τυπολογία των διαφόρων κτισμάτων της Ακαδημίας, κάτι που έγινε πηγή έμπνευσης για πολλές μεταγενέστερες βιβλιοθήκες, ακόμα και ρωμαϊκές.

Ο κ. Φωκάς αναφέρθηκε διεξοδικά σε ζητήματα που θίγονται στους διαλόγους Μένων και Θεαίτητος, ως προς την εκτίμηση με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα του ερωτήματος: η «μάθηση» μπορεί να είναι «ανάμνηση»; Δηλαδή σχετικά με την άποψη μιας προϋπάρχουσας γνώσης στη ψυχή του κάθε ατόμου.  Λόγος έγινε για τα μαθηματικά, τη γεωμετρία κυρίως, που καλλιεργήθηκαν στην Ακαδημία, ειδικότερα από την εποχή που ενσωμάτωσε ο Εύδοξος στην Ακαδημία τη μαθηματική σχολή του, που λειτουργούσε στην Κύζικο.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη»,  Μαριλένα Λασκαρίδου.

Την ομιλία παρακολούθησαν Ακαδημαϊκοί και Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, Εκπαιδευτικοί,  Φοιτητές και Φίλοι του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».