Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει ενεργά στην “Πρωτοβουλία 1821-2021”, η οποία συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας σημαντικών κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.

Με δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες ανακοινώθηκαν επισήμως στην παρουσίαση της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 31 Ιανουαρίου 2020, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ιστορική επέτειο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία»

Επιμέλεια: Δρ. Σουκρού Ιλιτζάκ.

Η μελέτη του ελληνικού χώρου από την οθωμανική κατάκτηση μέχρι τους νεότερους χρόνους αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Με έμφαση στην ανάδειξη των πρωτογενών πηγών και στόχο την αποκατάσταση του ιστορικού χρόνου, προχωράμε στην δημοσίευση 700 οθωμανικών εγγράφων από τα Μητρώα Ayniyat, τα οποία διατηρούνται στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης. Αντίγραφα όλων των παραγγελιών που εστάλησαν στις οθωμανικές επαρχίες από τον Ιούνιο του 1821 έως τον Ιανουάριο του 1828, τα έγγραφα αυτά ρίχνουν φως σε πτυχές τηε Ελληνικής Επανάστασης άγνωστες μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο, διεθνών προδιαγραφών, που στόχο έχει να αποκαταστήσει παγιωμένες θέσεις και ιδεολογήματα.

Δείτε περισσότερα εδώ

Χαρτογράφηση του Οικισμού της Ύδρας: Τεκμήρια Ιστορίας

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προετοιμάζει τη δημοσίευση μιας μελέτης για την οικιστική εξέλιξη της πόλεως της Ύδρας από τα τέλη του 18ου έως τα τέλη του 20ου αι. μέσα από τα τεκμήρια της ιστορίας.

Συγγραφέας: Δρ. Ίρις Παναγιωτοπούλου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος.

Κωνσταντίνος Κανάρης, 1793-1877

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προετοιμάζει τη δημοσίευση επιστημονικής μονογραφίας για τη ζωή και δράση του Κωνσταντίνου Κανάρη μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια της ιστορίας.

Συγγραφείς: Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Αννίτα Πρασσά

«Σύνορα, Κυριαρχία και Γραμματόσημα, Ελλάδα 1830-2000»

Η Ελλάδα παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη της εδαφικής κυριαρχίας μετά την έκρηξη της Επανάστασης το 1821 και την ίδρυση του κράτους το 1830. Η μελέτη εξετάζει στη γενεαλογία των εδαφικών μεταβολών της Ελλάδας και τη συμβολοποίησή τους μέσω του γραμματοσήμου.

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθ. Διεθνούς Δικαίου, Πανεπ. Μακεδονίας

Δείτε περισσότερα εδώ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ: «Η Ελληνική Επανάσταση: Ένα παγκόσμιο γεγονός ανεξαρτησίας»

Το Ίδρυμα σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση: Ένα παγκόσμιο γεγονός ανεξαρτησίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2021 στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ενώ ενδέχεται να επαναληφθεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Δείτε περισσότερα εδώ

Δράσεις σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού (NMRN) στο Πόρτσμουθ

  • Έκθεση για τον Άγγλο Ναύαρχο Horatio Nelson

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Ναυτικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού και θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων – μεγάλο μέρος της Συλλογής Nelson του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή με τεκμήρια που σχετίζονται με τον Άγγλο Ναύαρχο που βρίσκεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα εγκαίνιά της προγραμματίζονται να γίνουν τον Ιούνιο 2021 και θα διαρκέσει για 6 μήνες.

  • Ημερίδα στο Πόρτσμουθ: “Από τον Νείλο στο Ναβαρίνο”

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτσμουθ, το ίδιο καλοκαίρι, ημερίδα με θέμα τη γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Μεσόγειο μετά τη ναυμαχία του Νείλου και την επίδρασή της στους υπόδουλους Έλληνες. Επιστημονικά υπεύθυνοι για την εκδήλωση είναι η Δρ Κατερίνα Γαλάνη και ο Καθηγητής Andrew Lambert και σε αυτήν θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι Έλληνες και Βρετανοί ιστορικοί.

  • Ημερίδα στον Πειραιά: “Η βρετανική ναυτική υπεροχή και η Ελληνική Επανάσταση” 

Η ημερίδα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη τον Νοέμβριο του 2021 και θα βασιστεί στα πρακτικά της ημερίδας του Πόρτσμουθ. Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η Δρ Κατερίνα Γαλάνη.

Δείτε περισσότερα εδώ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αφιέρωμα στο 1821

Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη περίπου 30.000 μαθητές προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλης θεματολογίας, με εξειδικευμένους εισηγητές από τον χώρο της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στο πλαίσιο του εορτασμού της ιστορικής επετείου, εκπόνησε ειδικό πρόγραμμα 10 διαφορετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα ήδη προσφέρονται το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και θα συνεχιστούν μέχρι και τη λήξη του επόμενου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

Η πλατφόρμα CENSUS

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη υποστηρίζει την ολοκλήρωση και ανάρτηση στο διαδίκτυο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «The CENSUS (= Checklist of ENglish-Language Sources Useful in the Study of Modern Greek Literature)» . Η πλατφόρμα αυτή θα διευκολύνει την πρόσβαση του αγγλόφωνου κοινού στην ελληνική γραμματεία, παρέχοντας αναφορές για όλες τις μεταφράσεις αγγλικής γλώσσας της νεοελληνικής λογοτεχνίας και για όλες τις κρίσιμες μελέτες στα αγγλικά που σχετίζονται με τη νεοελληνική λογοτεχνία από τον 12ο αιώνα έως σήμερα, που έχουν δημοσιευθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Δείτε περισσότερα εδώ

Υποστήριξη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος

Το Ίδρυμα στηρίζει την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους υλοποίησης των οκτώ (8) από τις περιφερειακές εκθέσεις που θα διοργανώσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Δείτε περισσότερα εδώ

Υποστήριξη της εκδοτικής προσπάθειας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Ιστορικής

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη υποστηρίζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ/ΙΙΕ) για την ολοκλήρωση της έκδοσης 6 τόμων της σειράς «Ιστορική Βιβλιοθήκη του 1821». Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:

Δείτε περισσότερα εδώ

Υποστήριξη σειράς δράσεων στην Οδησσό

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στην Οδησσό της Ουκρανίας διοργανώνονται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” και μάθετε για όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται: www.protovoulia21.gr 

Συνοδευτική εικόνα: “Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου” (1827). Πηγή: Travelogues