Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει ενεργά στην “Πρωτοβουλία 1821-2021”, η οποία συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας των κάτωθι κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας: Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη,  Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Λαμπράκη,  Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη,  Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Ίδρυμα Ωνάση.

Με δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες ανακοινώθηκαν επισήμως στην εκδήλωση για την παρουσίαση της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 31 Ιανουαρίου 2020, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ιστορική επέτειο.

1. Έκδοση Έργου: «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προετοιμάζει τη δημοσίευση επιλεγμένων εγγράφων για την Ελληνική Επανάσταση από τα Μητρώα Ayniyat, τα οποία διατηρούνται στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης. Αποτελούνται από τα αντίγραφα όλων των παραγγελιών που εστάλησαν στις επαρχίες και σε διάφορα κεντρικά κρατικά γραφεία από τον Ιούνιο του 1821 έως τον Ιανουάριο του 1828 για να εξουδετερώσουν την ελληνική εξέγερση.

Δείτε περισσότερα εδώ

2. Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ: «Η Ελληνική Επανάσταση: Ένα παγκόσμιο γεγονός ανεξαρτησίας»

Το Ίδρυμα σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση: Ένα παγκόσμιο γεγονός ανεξαρτησίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2021 στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ενώ ενδέχεται να επαναληφθεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Δείτε περισσότερα εδώ

3. Δράσεις σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού (NMRN) στο Πόρτσμουθ

  • Έκθεση για τον Άγγλο Ναύαρχο Horatio Nelson

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Ναυτικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού και θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων – μεγάλο μέρος της Συλλογής Nelson του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή με τεκμήρια που σχετίζονται με τον Άγγλο Ναύαρχο που βρίσκεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτσμουθ, το ίδιο καλοκαίρι, ημερίδα με θέμα τη γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Μεσόγειο μετά τη ναυμαχία του Νείλου και την επίδρασή της στους υπόδουλους Έλληνες. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι Έλληνες και Βρετανοί ιστορικοί.

  • Ημερίδα με θέμα την προεπαναστατική νησιωτική Ελλάδα στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Δείτε περισσότερα εδώ

4. Εκπαιδευτικά προγράμματα: Αφιέρωμα στο 1821

Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη περίπου 30.000 μαθητές προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλης θεματολογίας, με εξειδικευμένους εισηγητές από τον χώρο της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στο πλαίσιο του εορτασμού της ιστορικής επετείου, εκπόνησε ειδικό πρόγραμμα 10 διαφορετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία θα ήδη προσφέρονται το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και θα συνεχιστούν μέχρι και τη λήξη του επόμενου.

4. Χαρτογράφηση του Οικισμού της Ύδρας: Τεκμήρια Ιστορίας

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προετοιμάζει τη δημοσίευση μιας μελέτης για την οικιστική εξέλιξη της πόλεως της Ύδρας από τα τέλη του 18ου έως τα τέλη του 20ου αι. μέσα από τα τεκμήρια της ιστορίας.

Συγγραφέας: Δρ. Ίρις Παναγιωτοπούλου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος.

5. Κωνσταντίνος Κανάρης, 1793-1877

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προετοιμάζει τη δημοσίευση επιστημονικής μονογραφίας για τη ζωή και δράση του Κωνσταντίνου Κανάρη μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια της ιστορίας.

Συγγραφείς: Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Αννίτα Πρασσά

6. Η πλατφόρμα CENSUS

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη υποστηρίζει την ολοκλήρωση και ανάρτηση στο διαδίκτυο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «The CENSUS (= Checklist of ENglish-Language Sources Useful in the Study of Modern Greek Literature)» . Η πλατφόρμα αυτή θα διευκολύνει την πρόσβαση του αγγλόφωνου κοινού στην ελληνική γραμματεία, παρέχοντας αναφορές για όλες τις μεταφράσεις αγγλικής γλώσσας της νεοελληνικής λογοτεχνίας και για όλες τις κρίσιμες μελέτες στα αγγλικά που σχετίζονται με τη νεοελληνική λογοτεχνία από τον 12ο αιώνα έως σήμερα, που έχουν δημοσιευθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Δείτε περισσότερα εδώ

7. Υποστήριξη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος

Το Ίδρυμα στηρίζει την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους υλοποίησης των οκτώ (8) από τις περιφερειακές εκθέσεις που θα διοργανώσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Δείτε περισσότερα εδώ

8. Υποστήριξη της εκδοτικής προσπάθειας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Ιστορικής

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη υποστηρίζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ/ΙΙΕ) για την ολοκλήρωση της έκδοσης 6 τόμων της σειράς «Ιστορική Βιβλιοθήκη του 1821». Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:

Δείτε περισσότερα εδώ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” και μάθετε για όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται: www.protovoulia21.gr 

Συνοδευτική εικόνα: “Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου” (1827). Πηγή: Travelogues