Η ιστορία της Βιβλιοθήκης ξεκινάει όταν μετά τον Δεκέμβριο του 1993, ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης ιδρύει τη «Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδη» στη μνήμη της συζύγου του. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε κτήριο του παραρτήματος της Χ.Ε.Ν. Νέου Φαλήρου, της οποίας η Καίτη Λασκαρίδου υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Η συλλογή της περιελάμβανε περίπου 3.000 τίτλους, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ήταν δωρεά του ιδρυτή της. Είχε δανειστική λειτουργία, ενώ παράλληλα διοργάνωνε εκδηλώσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, το πρόγραμμα των Δημιουργικών Πρωινών του Σαββάτου, ενώ εκείνη την περίοδο ξεκίνησε και η αθλοθέτηση του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού.

Η περίοδος του Νέου Φαλήρου, άνοιξε τις πόρτες της Βιβλιοθήκης και γνωστοποίησε το έργο της στο κοινό του Πειραιά. Η αυξανόμενη αυτή δραστηριότητα και η θετική ανταπόκριση του κοινού οδήγησε τον Πάνο και τη Μαριλένα Λασκαρίδη στην απόφαση της μεταστέγασής της σε νέο κτήριο στον Πειραιά, γενέτειρα πόλη της Καίτης Λασκαρίδη.

Από το 2006 λοιπόν, η Βιβλιοθήκη μεταφέρεται στο νεοκλασικό κτήριο επί των οδών Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας. Εκεί τα επόμενα χρόνια η συλλογή και οι δραστηριότητες γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη, γεγονός που οδηγεί σε πρόσκτηση το 2008 ενός ακόμη νεοκλασικού κτηρίου επί της οδού 2ας Μεραρχίας 36 (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).  Το 2013 η Δανειστική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε και λειτουργεί πλέον σε ένα σύγχρονο κτήριο, επί της οδού Κουντουριώτου 173.

Σήμερα η Βιβλιοθήκη βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Έχει διαχωριστεί στη Δανειστική και στην Ιστορική Βιβλιοθήκη.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει βιβλία που καλύπτουν θεματικά όλους τους τομείς της γνώσης, με ιδιαίτερα αναπτυγμένο το λογοτεχνικό τμήμα που περιλαμβάνει κλασική και σύγχρονη, ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Διαθέτει περιοδικές εκδόσεις, οπτικοακουστικό και πληροφοριακό υλικό, καθώς και ένα πλούσιο Παιδικό Τμήμα με βιβλία που απευθύνονται σε νηπιακές ηλικίες έως και εφήβους. Επίσης λειτουργεί ξενόγλωσσο τμήμα, με βιβλία ποικίλης θεματολογίας σε διάφορες γλώσσες. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη μέσω του βιβλιοθηκονομικού προγράμματος ΑΒΕΚΤ, ενώ τα βιβλία στα ράφια είναι ταξινομημένα με βάση το δεκαδικό σύστημα Dewey. Στους διαθέσιμους από τη Βιβλιοθήκη χώρους για το κοινό, περιλαμβάνονται αναγνωστήριο, εντευκτήριο, και αίθουσα Η/Υ, ενώ παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλο το κτήριο μέσω ασύρματου δικτύου (wi-fi) και δυνατότητα on line πρόσβασης σε όλους τους τίτλους της μέσω της μηχανής αναζήτησης της ιστοσελίδας.

Ξεχωριστό και πολύ σημαντικό τμήμα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης είναι το Ναυτικό τμήμα. Περιλαμβάνει υλικό που καλύπτει τους τομείς της ναυτικής ιστορίας, των ναυτικών επαγγελμάτων, της ναυτικής τεχνολογίας και ναυπηγικής, της αλιείας καθώς και των φάρων.

Η Ιστορική Βιβλιοθήκη συλλέγει επιμέρους συλλογές βιβλίων σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών. Το Κύριο Σώμα της Ιστορικής Βιβλιοθήκης στεγάζεται στο κτήριο επί της οδού 2ας Μεραρχίας 36. Οι συλλογές αυτές διατηρούν την ενότητά τους, σύμφωνα με τον συλλεκτικό προσανατολισμό του κάθε κτήτορα και το σκεπτικό ότι αυτό ενδιαφέρει τον επισκέπτη και μελετητή.

Οι θησαυροί γνώσης που περιλαμβάνονται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος αποτελούν ζωντανά εργαλεία μάθησης και ενημέρωσης, άρρηκτα συνδεδεμένα με το σύγχρονό μας πολιτισμικό και γνωστικό γίγνεσθαι, όπως αποδεικνύεται και από την αλληλεπίδραση των συλλογών αυτών με τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα.

Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς εμπλουτισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με δωρεές μελών και φίλων, καθώς και με αγορές σύγχρονων και παλαιότερων βιβλίων. Έτσι, το κοινό μπορεί να βρει βιβλία παλαιά και σπάνια αλλά και νέες κυκλοφορίες, οι οποίες και εκτίθενται σε ειδικό χώρο στην είσοδο του κτηρίου. Ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στη Δανειστική αλλά και στην Ιστορική βιβλιοθήκη, προσδίδουν οι πολύ σημαντικές δωρεές συλλογών βιβλίων που δέχεται το Ίδρυμα, από προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις Βιβλιοθήκες μας, επισκεφθείτε τις αντίστοιχες ιστοσελίδες μας.