Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στεγάζεται στο επταώροφο κτήριο στην οδό Κουντουριώτου 173. Στην είσοδο του κτηρίου υπάρχει χώρος υποδοχής από όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν τις πρώτες πληροφορίες από τους βιβλιοθηκονόμους. Στον χώρο υπάρχει επίσης πωλητήριο με τις εκδόσεις του Ιδρύματος, καθώς και ειδικό μέρος όπου εκτίθενται οι νέες κυκλοφορίες, τα νέα αποκτήματα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης.

Ανεβαίνοντας στον 1ο όροφο, συναντά κανείς το μεγαλύτερο μέρος της δανειστικής συλλογής, όπου περιλαμβάνονται βιβλία ποικίλης θεματολογίας, ταξινομημένα θεματικά. Υπάρχουν βιβλία γενικών επιστημών, λογοτεχνία -που αποτελεί το μεγαλύτερο και το πιο περιζήτητο μέρος της συλλογής,- ιστορία, καθώς επίσης και το αναπτυσσόμενο ξενόγλωσσο τμήμα. Τα μέλη μπορούν να περιηγούνται στα βιβλιοστάσια και να επιλέγουν βιβλία μόνοι ή με τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων.

Εκεί βρίσκεται επίσης η αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Οι χρήστες προμηθεύονται έναν κωδικό πρόσβασης στο διαδίκτυο από το γραφείο της εισόδου. Στον 1ο όροφο υπάρχει επίσης και το οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο δεν δανείζεται αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτόπου στην αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Στον 2ο όροφο του κτηρίου, συναντάμε το Παιδικό τμήμα της συλλογής, το Πληροφοριακό υλικό που εμπεριέχει εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και λευκώματα και δεν δανείζεται, τη συλλογή Περιοδικών (λογοτεχνικά, επιστημονικά κ.ά.) καθώς επίσης και το Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης. Στο Αναγνωστήριο τα μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν το Πληροφοριακό υλικό βοηθητικά στη μελέτη τους.

Ο 3ος όροφος περιλαμβάνει το Ναυτικό τμήμα της Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για μια συλλογή που αποτελείται από βιβλία και περιοδικά που αφορούν τους τομείς των ναυτικών επαγγελμάτων, της ναυτικής ιστορίας, τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας κλπ., και από διάφορες επιμέρους συλλογές όπως η συλλογή ναυτικού δικαίου Leo Delwaide, η συλλογή αλιείας του Κωνσταντίνου Λασκαρίδη, η συλλογή του Ναυάρχου Ντούνη κ.ά.

Στους ορόφους 4 και 5 υπάρχει υλικό που βρίσκεται υπό επεξεργασία από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Για την ώρα οι χώροι αυτοί δεν είναι προσβάσιμοι στο κοινό.

Τέλος, στον 7ο όροφο του κτηρίου βρίσκεται το εντευκτήριο, ένας χώρος με ψύκτη νερού, αυτόματη μηχανή καφέ και τραπεζάκια, όπου τα μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα από τη μελέτη ή να διαβάσουν με το δικό τους υλικό.

Σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης υπάρχει ασύρματο δίκτυο wi-fi.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 20.00 και το Σάββατο 10.00 – 14.00.

Όροι χρήσης και δανεισμού βιβλίων