Ημερομηνία
28-ΝΟΕ-2011
Συνοπτική Περιγραφή
ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ, ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Από το χαιρετισμό της Προέδρου της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ», κ. Μαριλένας Λασκαρίδου:
Ο  Α. Αινστάϊν έλεγε «Η Μαρία Κιουρί είναι το μόνο διάσημο πλάσμα,  του οποίου το ήθος δεν έχει διαφθαρεί από τη φήμη».  144 χρόνια μετά, απόψε εδώ, θα μιλήσουμε γι’αυτό το πλάσμα,  που γεννήθηκε για να αλλάξει τον κόσμο. Τη μεγάλη κυρία της επιστήμης, και από τους σημαντικότερους ανθρώπους της παγκόσμιας ιστορίας. Η Πολωνή Μαρία Σκλοντόφσκα σπούδασε Φυσική στο Παρίσι με μεγάλες θυσίες, γιατί στην Πολωνία τότε απαγορευόταν να φοιτούν γυναίκες στο Πανεπιστήμιο.
Πλάι στον άνδρα της Πιέρ Κιουρί, διεξάγει πολύχρονες έρευνες μέσα σε άθλιες συνθήκες, πάνω στην ακτινοβολία ορισμένων ορυκτών, που την ονόμασε «ραδιενέργεια».  Ανακαλύπτουν το στοιχείο Πολώνιο και έπειτα το Ράδιο.  Οι χημικοί της εποχής θεωρούσαν την ανακάλυψη του Ραδίου ως τη σημαντικότερη από την εποχή της ανακάλυψης του Οξυγόνου.
Αυτή η λεπτεπίλεπτη γυναίκα,  εργάζεται σκληρά και επεξεργάζεται τόνους υλικού,  για να παρασκευάσει μια ελάχιστη ποσότητα ενός μαγικού στοιχείου, του χλωριούχου ραδίου. Σ’αυτό αφιερώθηκε,  και αυτό στάθηκε μοιραίο για τη ζωή της, καθώς το 1934 πεθαίνει από τις συνέπειες της ραδιενέργειας.
Είναι πολλές οι πρωτιές που κατέκτησε η Μαρία Κιουρί χάρη στην επιστημονική δεινότητα και δραστηριότητά της. Υπήρξε η πρώτη ευρωπαία η οποία πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στις θετικές επιστήμες.  Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε μαζί με τον άνδρα της Πιέρ Κιουρί με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας το 1903. Η πρώτη γυναίκα λέκτωρ και διευθύντρια εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.  Το 1911 η  Σουηδική Ακαδημία της απένειμε και δεύτερο βραβείο,  αυτή τη φορά  Νόμπελ Χημείας, για την ανακάλυψη και απομόνωση του καθαρού Ραδίου,  πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού (το ίδιο άτομο να τιμηθεί και με δεύτερο Νόμπελ).  Τέλος μεταθανάτια πρωτιά, είναι η μόνη γυναίκα η οποία αναπαύεται στο Πάνθεον, το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι οι «μεγάλοι άνδρες» της Γαλλίας!