Στις 15 Οκτωβρίου 2016, το «Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα» δώρισε στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» το σύνολο του αρχείου της.

Το Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας ΠΑΝΟΡΑΜΑ είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος στηρίχθηκε στην ενεργό συμμετοχή, τον ενθουσιασμό, και την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν τα μέλη, οι φίλοι, οι συνεργάτες, και οι εθελοντικές ομάδες του Πανοράματος. Υπεύθυνη του Αρχείου είναι η ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά, ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα.

Η πρωτοποριακή πρόταση του Πανοράματος ήταν εξ αρχής: η θεώρηση του ιστορικού γίγνεσθαι μέσα από το πρίσμα της ιστορικής γεωγραφίας και της μνημειακής τοπογραφίας. Έτσι το έργο  επικεντρώνεται στην επισκόπηση και την εξακρίβωση του βιωμένου περιβάλλοντος –φυσικού, κοινωνικού, ιστορικού, πολιτιστικού και πνευματικού– μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ο ελληνικός κόσμος, καθώς και οι πολιτισμοί με τους οποίους ήρθαν σε επαφή οι Έλληνες.

Το υλικό που διαθέτει προέρχεται κυρίως από την πολυσχιδή δραστηριότητα της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα και εμπλουτίστηκε με διάφορα αρχεία και πρωτότυπες εργασίες που κατέθεσαν τα μέλη της τα τελευταία 25 χρόνια. Το απόθεμα είναι ανυπολόγιστης αξίας και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει κτήμα όλων.

Το πλουσιότατο αρχείο περιλαμβάνει: Φωτογραφικό υλικό, Έντυπο και Εικονογραφικό υλικό, Χάρτες, Σημειώσεις του Πανοράματος (από ταξίδια, διαλέξεις, εκθέσεις, εργασίες μελών), Κείμενα, Οπτικοακουστικό υλικό και Βιβλιογραφία.

Στόχος της συνεργασίας που έχει ήδη αρχίσει είναι, παράλληλα με τον συνεχή εμπλουτισμό του, μέχρι το 2019, το σημαντικό αρχείο του Πανοράματος να γίνει διαθέσιμο μέσω διαδικτύου στο ευρύ κοινό και τους μελετητές.