Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον φιλόσοφο, θεωρητικό της λογοτεχνίας και δοκιμιογράφο Μιχαήλ Ναούμοβιτς Επστάιν.

Ο Μιχαήλ Επστάιν, σήμερα Καθηγητής Πολιτισμικής Θεωρίας και Ρωσικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Emory των Η.Π.Α., με μακρόχρονη πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο, είναι από τους πλέον φημισμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους θεωρητικούς του Πολιτισμού και της Λογοτεχνίας, ειδήμων της Ρωσικής φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, με ερευνητικά ενδιαφέροντα που εκτείνονται από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τον Μεταμοντερνισμό έως τη Σημειωτική και τη γλωσσική εξέλιξη.

Προσκεκλημένος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Ανθρωπιστικές εφευρέσεις και ηθική της μοναδικότητας» (εκδ. Ροές), ο Μιχαήλ Επστάιν παρουσίασε την Τρίτη 17 Απριλίου και ώρα 19.00 το έργο του, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας θέτει και επιχειρεί να απαντήσει σε φλέγοντα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών, μέσα από έξι δοκίμια, όπου ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το εύρος της σκέψης του Επστάιν, η οποία παρουσιάζεται εκτενώς στα ελληνικά για πρώτη φορά. Για το έργο του Επστάιν μίλησε ο μεταφραστής Γιώργος Πινακούλας και ο Νικήτας Σινιόσογλου, Δρ. Φιλοσοφίας και ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών, ο οποίος προλογίζει την έκδοση. Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και ο Δρ. Paolo Di Leo, από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδίου της Σιγκαπούρης.

 

«Το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών» ήταν και το θέμα της ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου, όπου ο Μιχαήλ Επστάιν έδωσε διάλεξη και συνομίλησε με μαθητές Γ’ Λυκείου, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και νέους ερευνητές σχετικά με την ανάγκη για μια νέα, πρακτική διάσταση των ανθρωπιστικών επιστημών, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη δημιουργική τους πλευρά παρά στην αμιγώς επιστημονική. Αναλύθηκαν διάφοροι τύποι εφευρέσεων στη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τη λογοτεχνία, όπως για παράδειγμα νέα επιστημονικά πεδία, είδη, πολιτισμικές πρακτικές και διανοητικά κινήματα και σκιαγραφήθηκαν νέα επιστημονικά πεδία.

Πληροφορίες

Τρίτη 17 Απριλίου 2018, ώρα 19.00

Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχαήλ Επστάιν ««Ανθρωπιστικές εφευρέσεις και ηθική της μοναδικότητας» & συζήτηση

Ομιλητές:

Μιχαήλ Επστάιν, συγγραφέας

Γιώργος Πινακούλας, μεταφραστής

Νικήτας Σινιόσογλου, Δρ. Φιλοσοφίας, εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Paolo Di Leo, Δρ. Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδίου της Σιγκαπούρης

Για το video της εκδήλωσης πατήστε εδω

 

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, ώρες 11.00-13.00

«Το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών»

Ο Μιχαήλ Επστάιν συνομιλεί με μαθητές, φοιτητές και νέους ερευνητές

Διάλεξη & ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον των Ανθρωπιστικών Επιστημών

Για το video του εκπαιδευτικού προγράμματος πατήστε εδω

Χώρος διεξαγωγής εκδηλώσεων:

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη

2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Τηλ. επικοινωνίας: 216 9003700

info@laskaridisfoundation.org

 

* Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου (livestreaming) από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, www.laskaridisfoundation.org

Υλικό