Ο Βάλιας Σεμερτζίδης (1911-1983) ήταν έλληνας ζωγράφος και χαράκτης που γεννήθηκε στη Ρωσία το 1911 και έζησε στην Ελλάδα από το 1922 μέχρι τον θάνατό του το 1983. Φοίτησε στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο εργαστήρι του Κωστή Παρθένη, από τον οποίο επηρεάστηκε σημαντικά, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Καλλιτέχνης με έντονες κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες, αποτύπωσε στο έργο του την Κατοχή της Αθήνας, την Αντίσταση και το Αντάρτικο, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες άμεσες ιστορικές μαρτυρίες της εποχής. Σταθερή πηγή έμπνευσής του υπήρξε η ελληνική αγροτική, εργατική και νησιωτική ζωή. Πειραματίστηκε με τη χαρακτική, τελειοποιώντας μια νέα τεχνική, που ο ίδιος ονόμασε «εγχάρακτη ζωγραφική».

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει στο κοινό μία νέα μόνιμη έκθεση με έργα του Βάλια Σεμερτζίδη, με αφορμή την ευγενική δωρεά της συζύγου του, Ρούλης Σεμερτζίδη. Η συλλογή αποτελείται από 35 έργα, μεταξύ των οποίων προσωπογραφίες και τοπία, χαρακτικά και σκίτσα. Τα έργα εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο νεοκλασικό κτήριο του Ιδρύματος στην οδό Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας στον Πειραιά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016.

Για τον καλλιτέχνη και το έργο του μίλησαν ο ιστορικός τέχνης Νίκος Χατζηνικολάου και ο ζωγράφος Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Δευτέρα – Παρασκευή 13.00 – 17.00

 

Χαρακτηριστικά έργα:

 

Σπουδή στο εργαστήρι του Παρθένη, λαδοτέμπερα, 1934

 

Οι τρεις αδελφές, ελαιογραφία, 1939

 

Αστικό τοπίο, ελαιογραφία, περ. 1940-1942

 

Τοπίο Σκύρου, λαδοτέμπερα, 1956

 

Ρούλη Σεμερτζίδου, ελαιογραφία, 1967

 

Τοπίο Ρόδου, λαδοτέμπερα, 1976

 

Ελιά και λιομαζώχτρες, μεικτή τεχνική, 1976

 

“Ζωγράφισα τον εαυτό μου μόνο και μόνο για να ζωγραφίσω – έξω βρέχει κι έχω επιθυμία για δουλειά.”

Αυτοπροσωπογραφία, σχέδιο με μελάνι, 1941