Στο κτήριο του Ιδρύματος στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, εκτίθεται η Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος, η οποία αποτελείται από αντικείμενα που έχουν συλλεγεί από τον Πάνο Λασκαρίδη και αφορούν στη θάλασσα και τους θαλασσινούς. Πέραν των αντικειμένων που εκτίθενται (εξάντες, τετράντες και οκτάντες, ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα που φέρονταν στα πλοία των προηγούμενων αιώνων, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από ναυάγια, στολές δυτών των αρχών του εικοστού αιώνα, φυσικά θαλάσσια ευρήματα, πίνακες και έργα τέχνης), περιλαμβάνει και παλαιά και σπάνια βιβλία, τα οποία συγκαταλέγονται στις συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης.

Ενδιαφέρουσα και σπάνια επίσης είναι η αρχειακή συλλογή του υδροβιολόγου Δρ. Κωνσταντίνου Λασκαρίδη, η οποία περικλείει τομείς ιχθυολογίας, ωκεανογραφίας, με ειδικό βάρος σε όλους τους τομείς της αλιείας.

Η έκθεση της ναυτικής συλλογής, όπως και η έκθεση της συλλογής Νέλσον είναι επισκέψιμες απο 09.00 – 17.00 τις εργάσιμες ημέρες.

Η Ναυτική Συλλογή περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:

IMG_1465 IMG_1464

  • ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια ναυτικά όργανα και όργανα ναυσιπλοΐας όπως εξάντες, πυξίδες, τηλεσκόπια κ.ά., ενώ πλαισιώνεται και από μια σειρά ιατρικών εργαλείων και οργάνων σχεδίασης 18ου και 19ου αιώνα.

IMG_1461 IMG_1460

  • ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΚΑΛΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Πρόκειται για μια σειρά κοκάλινων ιστιοφόρων  του 19ου αιώνα,  έργα Γάλλων αιχμαλώτων των Ναπολεόντιων πολέμων.

IMG_1456 IMG_1458

  • ΣΥΛΛΟΓΗ SCRIMSHAWS

Περιλαμβάνονται εγχάρακτα δόντια φάλαινας ή θαλάσσιου ίππου, έργα φαλαινοθηρών του 19ου αιώνα.

IMG_1455 IMG_1463

  • ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Στη συλλογή ανήκουν αντικείμενα που δόθηκαν στο Ίδρυμα με τη μορφή χρησιδανείου από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα εντάσσονται δυο κεφαλές αυτόματου πυρσού αερίου ασετιλίνης, πλήρες περιστροφικό φωτιστικό μηχανισμό φάρου πετρελαίου αποτελούμενο από οπτικό καταδιοπτρικό Φάρου Μαλέα, συστοιχία πετρελαιοδόχου αεροδόχου και βάση στήριξης μηχανισμού περιστροφής οπτικού με υδραργυρολουτρό λεκάνη εδραίωσης οπτικού.

IMG_1462