Την Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, και ώρα 19.30 το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» παρουσίασε στο κτήριό του επί των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά,  την έκδοση «Ναυτιλία των Ελλήνων 1700-1821. Ο αιώνας της ακμής πριν από την Επανάσταση», των Εκδόσεων Κέδρος. Την έκδοση επιμελήθηκε η Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Λέκτορας Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
Η έκδοση βασίζεται σε πολυετή και πρωτότυπη έρευνα σε τριάντα αρχεία επτά χωρών, σε έξι διαφορετικές γλώσσες, με τη συλλογική εργασία μιας διεθνούς ομάδας είκοσι ερευνητών που ανασυγκρότησε τη ναυτιλία των Ελλήνων σε όλο της το εύρος σε αυτή την πρώιμη περίοδο.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Λεωνίδας Ευγενίδης-Δημητριάδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο Γιάννης Θεοτοκάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Μαρία – Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων η κυρία Χαρλαύτη απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
Συντόνισε η Βέρα Ανδριοπούλου.