Ημερομηνία
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015, ώρα 18:00
Συνοπτική Περιγραφή
Εκδήλωση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
Εισηγητές
  • Δημήτρης Μαρωνίτης, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ
  • Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ
  • Φένια Παπαδόδημα, Ηθοποιός, Μουσικός, Σκηνοθέτις

Ο Πολύγλωσσος Οδυσσέας έπιασε λιμάνι στο “Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες 2 Μαρτίου η εκδήλωση για τον Πολύγλωσσο Οδυσσέα που οργάνωσε το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στον Πειραιά σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Η τραγική μορφή του Οδυσσέα ξαναζωντάνεψε μέσα από την ομιλία του Δημήτρη Μαρωνίτη (ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) που διάβασε αποσπάσματα από την Οδύσσεια γεμάτα συναισθηματική φόρτιση και ενσυναίσθηση. Στη συνέχεια, ο Θεοδόσης Τάσιος (ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνολογίας από τον «πολυμήχανο» και άλλα πρόσωπα του ποιήματος αλλά και στην αξιοποίηση των νόμων της φυσικής π.χ. για να γλιτώσει από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Τέλος, η Φένια Παπαδόδημα τραγούδησε ένα απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση «Νέκυια», που περιγράφει την κάθοδο του Οδυσσέα στην Άδη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Παναγιώτης Αλεβαντής, Υπεύθυνος του Γραφείου Αθηνών Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, Προϊστάμενος του Τμήματος «Τύπος και ΜΜΕ» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Για την έκθεση βιβλίων και τις σπάνιες εκδόσεις της Οδύσσειας της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος μίλησε ο Βιβλιοθηκονόμος-Αρχειονόμος Πέτρος Πυλαρινός. Συντόνισε η Φιλόλογος Ιωάννα Ρωμηού.

Η εκδήλωση – που βιντεοσκοπήθηκε και θα διατίθεται διαδικτυακά μέσω του www.blod.gr – έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίων με τις μεταφράσεις της «Οδύσσειας» στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με 130 σπάνιες εκδόσεις του ίδιου έργου από την πλούσια Ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Η περιοδεύουσα έκθεση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Η έκθεση ξεκίνησε τον Μάιο του 2014 από τη Γαλλία (Παρίσι, Μπεζανσόν, Λυών) για να περάσει από την Κροατία (Ζάγκρεμπ), την Ιταλία (Ρώμη), τη Ρουμανία (Βουκουρέστι), τη Βουλγαρία (Σόφια), τη Σλοβενία (Λουμπιάνα), την Αυστρία (Βιέννη) και την Ουγγαρία (Βουδαπέστη). Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Μαρτίου και μετά θα ταξιδέψει τον Απρίλιο-Μάιο στη Θεσσαλονίκη στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η έκθεση  λειτούργησε μέχρι τις 20 Μαρτίου 2015, με ελεύθερη είσοδο.

 

IMG_7137 IMG_7139 IMG_7202 IMG_7195