Μια πολύ σημαντική δωρεά δέχτηκε τον περασμένο Μάρτιο το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης, άνθρωπος με πολυσχιδή δραστηριότητα στο χώρο του θεάτρου και όχι μόνο και με πολυετή καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησε στη δωρεά μεγάλου τμήματος της προσωπικής του βιβλιοθήκης, αλλά και τις ταινιοθήκης του. Ένα μοναδικό θεατρικό και κινηματογραφικό αρχείο, το οποίο συνέλεξε σε διάστημα 50 ετών, αποτελεί πλέον μέρος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος και ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή του.

Συνοπτικά, η δωρεά περιλαμβάνει:

α) Ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις θεατρικών έργων αλλά και μελετών για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα, τη μουσική, το χορό, τη ζωγραφική  καθώς και  την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

β) Συλλογή θεατρικών προγραμμάτων που καλύπτουν την  περίοδο  του ελληνικού θεάτρου από τις αρχές του 20ού αιώνα

γ) Μεγάλη συλλογή από ανέκδοτα, θεατρικά έργα δακτυλογραφημένα,  Ελλήνων και ξένων συγγραφέων

δ) Συλλογή αφισών και διαφημιστικού υλικού θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ε) Συλλογή ταινιών σε dvd, κυρίως με κινηματογραφημένες θεατρικές παραστάσεις ελληνικών  και ξένων έργων,  μεταφορές ελληνικών και ξένων θεατρικών έργων στον κινηματογράφο καθώς και κινηματογραφικές ταινίες που διασκευαστήκαν για το θέατρο

«Προχώρησα σ’ αυτή την κίνηση, για να καταστήσω το πλούσιο αυτό  υλικό προσβάσιμο όχι μόνο στους ερευνητές του θεάτρου, του κινηματογράφου και  της λογοτεχνίας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της δωρεάς ο κ. Ιορδανίδης. «Ο πολιτισμός αποτελεί δημόσιο αγαθό στο οποίο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα και μερίδιο και θέλω να πιστεύω πως με τη νέα αυτή δωρεά συμβάλλω με τον τρόπο μου  σ’ αυτό που θα δημιουργηθεί αύριο, μέσα από την έρευνα και τη μελέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου, των άλλων παραστατικών τεχνών και της λογοτεχνίας.»

Υλικό