Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει τις τελευταίες προσκτήσεις της Ιστορικής του Βιβλιοθήκης.

Δύο σημαντικές δωρεές περιήλθαν στο Ίδρυμα τον περασμένο Ιούνιο, η βιβλιοθήκη του λογοτέχνη Ρόδη Ρούφου και η βιβλιοθήκη του πολιτικού Αριστείδη Σκληρού.

Ο Ρόδης Ρούφος, διπλωμάτης, λογοτέχνης και μεταφραστής, υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα, με σημαντική αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η Βιβλιοθήκη του Ρόδη Ρούφου και εγγυτέρων συγγενών του περιλαμβάνει, ως επί το πλείστον, έργα λογοτεχνικά, ελληνικά και ξενόγλωσσα, και θεωρία της λογοτεχνίας. Δωρήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη από τους δύο γιους του, Θάνο και Λουκά Ρούφο.

Ο Αριστείδης Σκληρός, δικηγόρος και πολιτικός, υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος Αθηναίων μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική Κατοχή. Η νομική του βιβλιοθήκη δωρήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη από την εγγονή του, Ιωάννα-Μαρία Σκληρού.

Μεγάλη τιμή για το Ίδρυμα Λασκαρίδη αποτέλεσε η πρόσκτηση της βιβλιοθήκης της ιστορικού Λουκίας Δρούλια, ομότιμης Διευθύντριας Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η κ. Δρούλια, με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον Ελληνικό Διαφωτισμό και τον 19ο αιώνα, το κίνημα του Φιλελληνισμού στον 19ο αιώνα, την Ιστορία του Ελληνικού Βιβλίου και των Ελληνικών Βιβλιοθηκών, την περιηγητική λογοτεχνία για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και την Ιστορία του ελληνικού Τύπου. Η επιστημονική της βιβλιοθήκη, που παραδόθηκε στο Ίδρυμα τον Σεπτέμβριο του 2018, αριθμεί περί τα 13.000 τεκμήρια και συμπληρώνει θεματικά συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης όπως του Κ. Θ. Δημαρά, της Αικατερίνης Κουμαριανού και του Φίλιππου Ηλιού.