Ο Καθηγητής Τζέφρυ Σακς, Διευθυντής του Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN) και Ανώτερος Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, επισκέφθηκε την Ελλάδα προκειμένου να κινητοποιήσει τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την αριστοτελική Επιστημολογία και την Ηθική.

Ο Καθηγητής Τζέφρυ Σακς του Πανεπιστημίου Columbia, διεθνούς φήμης οικονομολόγος και Διευθυντής του Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN), συγγραφέας bestseller και αρθρογράφος, με αναγνώστες σε περισσότερες από 100 χώρες, επισκέφθηκε προσφάτως την Ελλάδα με την Δρα Σόνια Σακς, Διευθύντρια στον Τομέα Υγείας του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του παρακολούθησε ένα πρόγραμμα δύο εβδομάδων, το οποίο διοργανώθηκε από το ελληνικό τμήμα του Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN Greece), στο οποίο συν-προεδρεύουν η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη (ΑΣΟΕΕ), εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων,  Διευθύντρια του EIT Climate KIC Greece και ο Καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου (ΕΚΠΑ), και από το τμήμα του Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών της Μαύρης Θάλασσας (UN SDSN Black Sea), υπό την προεδρία του Καθηγητής Νικόλαου Θεοδοσίου (ΑΠΘ).

Ο Καθηγητής Σακς, ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο ειδικούς για την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, αναπτύσσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανθρωπιστικό οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στις αρχές της Αριστοτελικής Ηθικής, όπως διατυπώνεται στα Ηθικά Νικομάχεια και τα Ηθικά Ευδήμεια.

Ο Καθηγητής Τζέφρυ Σακς συμμετείχε σε Συμπόσιο με τίτλο “Neo-Classical Economics Reconsidered within Plato’s and Aristotle’s Epistemological and Ethical Framework”, το οποίο διοργανώθηκε από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2019 από το UN SDSN Greece και φιλοξενήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Επικεφαλής του Συμποσίου ήταν ο Καθηγητής Νικήτας Πίττης (Πανεπιστήμιο Πειραιά) και ο Καθηγητής Τζέφρυ Σακς (Πανεπιστήμιο Columbia), ενώ ανάμεσα στους σημαντικούς συμμετέχοντες ήταν ο Καθηγητής Στέλιος Βιρβιδάκης (ΕΚΠΑ), ο Καθηγητής και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” Γιάννης Ιωαννίδης (ΕΚΠΑ), η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη (ΑΣΟΕΕ), ο Καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου (ΕΚΠΑ), η Δρ. Σόνια Σακς, Διευθύντρια στον Τομέα Υγείας του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Άνταμ Σακς, συγγραφέας, η ερευνήτρια Λυδία Παπαδάκη, και ο Σωτήρης Δρόσης, ερευνητής.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, μελετήθηκαν οι κύριες θεωρίες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα να συνεισφέρουν στην στροφή της Νεοκλασικής Οικονομικής Θεωρίας προς την αριστοτελική Ηθική. Το Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών προσβλέπει στην ετήσια επανάληψη του Συμποσίου, προκειμένου να γίνει ακαδημαϊκός θεσμός που θα φέρει κοντά ειδήμονες από όλο τον κόσμο σε ένα διεπιστημονικό πλαίσιο βασισμένο στην Αριστοτελική Επιστημολογία και Ηθική, με στόχο τη διευκόλυνση της εφαρμογής της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών(UN Agenda 2030) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Τέλος, τον Καθηγητή Σακς και τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου δεξιώθηκε ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών, της Laskaridis Shipping Company LTD και της Lavinia Bulk Limited και η κ. Σουζάνα Λασκαρίδη, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος. Στο δείπνο συζητήθηκε η μετάβαση στη βιωσιμότητα για τον κλάδο της Ναυτιλίας και η Βιώσιμη Γαλάζια Ανάπτυξη.