Το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Ο Νέλσον και η εποχή του», στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Η έκθεση διοργανώνεται από το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Δ. Γάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρόδου κος Τέρης Χατζηιωάννου, κλιμάκιο της διοίκησης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κα Ντίνα Αδαμοπούλου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και πλήθος κόσμου.

Της ξενάγησης προηγήθηκαν ομιλίες και χαιρετισμοί, με πρώτη την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μάνια Μιχαηλίδου, η οποία καλωσόρισε το κοινό και μίλησε για τη σπουδαιότητα της έκθεσης και την ευτυχή συγκυρία της φιλοξενίας της σε αίθουσες του Παλατιού που για πρώτη φορά ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, έπειτα από τα απαραίτητα έργα συντήρησης. Ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρόδου, κος Τέρης Χατζηιωάννου, ο οποίος στην ομιλία του συνέδεσε την έκθεση με τη ναυτική παράδοση και την ιστορική σπουδαιότητα του λιμανιού της Ρόδου στη Μεσόγειο. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, κος Δημ. Γάκης. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κος Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, Αντιναύαρχος (εα), Επίτιμος Αρχηγός Στόλου και Σύμβουλος Διοίκησης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». Ο κος Μαζαράκης Αινιάν παρουσίασε με γλαφυρότητα την περιπετειώδη ζωή του Ναυάρχου Nelson, τη στρατηγική του αντίληψη που τον οδήγησε σε μεγάλες ναυτικές επιτυχίες, την ισχυρή του προσωπικότητα αλλά και την πολυτάραχη προσωπική του ζωή, που σκανδάλισε την κοινωνία της Βρετανίας στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στη συνέχεια, το κοινό περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης. Η επιβλητικότητα του Παλατιού, οι περίτεχνα διακοσμημένες αίθουσες με τοιχογραφίες και έπιπλα εποχής δένουν αρμονικά με τα αντικείμενα της Ναυτικής Συλλογής του Ιδρύματος που εκτίθενται. Η υποβλητική μουσική που συνοδεύει την περιήγηση δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή.

Info:

Η έκθεση «Ο Νέλσον και η εποχή του» θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.

Ώρες επίσκεψης κοινού: 08:00-20:00

 

Η έκθεση «Ο Νέλσον και η εποχή του» αρθρώνεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται, μέσα από χρηστικά αντικείμενα, η ζωή στα ιστιοφόρα πλοία στα τέλη του 18ου-αρχές 19ου αιώνα. Όργανα πλοήγησης της εποχής και ιατρικά εργαλεία ανασυνθέτουν το σκηνικό της ζωής των ναυτικών που ταξίδευαν για μήνες στα πλοία της εποχής του Nelson, μιας ζωής γεμάτης κινδύνους και αντιξοότητες, όταν όλα εξαρτώνταν από τον άνεμο, τον Πλοίαρχο, την πειθαρχία του πληρώματος αλλά και την τύχη.

Έργα Γάλλων αιχμαλώτων, οι οποίοι βρέθηκαν φυλακισμένοι στην Αγγλία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, εκτίθενται στη δεύτερη αίθουσα. Πρόκειται για ομοιώματα πλοίων κατασκευασμένα από κόκαλο, πραγματικά έργα τέχνης από χέρια έμπειρων τεχνιτών στην επεξεργασία ελεφαντόδοντου, που βρέθηκαν να υπηρετούν ως στρατιώτες του Ναπολέοντα και αιχμαλωτίστηκαν σε μάχες που συντάραξαν την Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν, οι αιχμάλωτοι αυτοί χρησιμοποίησαν το μόνο πράγμα που διέθεταν σε αφθονία, τα απομεινάρια του φαγητού τους, για να δημιουργήσουν έργα που θα τους εξασφάλιζαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η ζωή και η δράση του Ναυάρχου Nelson (1758-1805) παρουσιάζεται στην τρίτη ενότητα, μέσα από προσωπικά αντικείμενα, επιστολές και δημοσιεύματα του τύπου της εποχής. Η οικογενειακή του ζωή, σημαδεμένη από τον πρόωρο χαμό της μητέρας του, έρχεται σε αντιδιαστολή με τη σκανδαλώδη ερωτική σχέση του με τη Λαίδη Emma Hamilton, σύζυγο του Άγγλου απεσταλμένου στη Νάπολη, Sir William Hamilton. Η επιλογή του να ζήσει αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις κοινωνικές επιταγές, σόκαρε την αγγλική κοινωνία, που φαινόταν να τον συγχωρεί για αυτά του τα παραπτώματα μόνο εξαιτίας της στρατιωτικής του μεγαλοφυΐας. Ξεκινώντας την καριέρα του στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, σε ηλικία 12 ετών, ανήλθε όλες τις βαθμίδες με την αξία του και πρωτοστάτησε σε τρεις μεγάλες ναυτικές νίκες της Αγγλίας: στη Ναυμαχία του Αγίου Βικεντίου, τη Ναυμαχία του Νείλου και τη Ναυμαχία της Κοπεγχάγης. Τέλος, θα βρει το θάνατο τη στιγμή του θριάμβου του, την ώρα που κατατρόπωνε τον ενωμένο Γαλλοϊσπανικό στόλο στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Η Αγγλία τον τίμησε με μεγαλόπρεπη κηδεία, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη απώλεια. Οι νίκες του αποτέλεσαν, ουσιαστικά, το θεμέλιο της αγγλικής θαλασσοκρατίας τον 19ο αιώνα.

 

afisa            Έκθεση Νέλσον 1            Έκθεση Νέλσον 4          Έκθεση Νέλσον 3 Έκθεση Νέλσον 5          Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν